Sarah Dessen „Lihtsalt kuula“

See armas ja roosa raamatukaas peidab endas tõsiste ja raskete teemade rägastikku. Kui olete tujus, et lugeda midagi nunnut ja kerget, siis hoolimata ahvatlevast kaanest, hoidke sellest kaarega eemale. Kui aga soovite raamatut, mis laiendab silmaringi, aitab mõista inimesi enda ümber ning mis raputab läbi – siis see on just õige asi, mida kätte võtta.

Olgugi, et peategelane Annabel on modell, ei ole ta koolis populaarne. Vastupidi. Tänu tülile oma parima sõbrannaga on ta hoopis kogu kooli põlu all ning veedab lõunapause üksi müüri ääres. Või noh peaaegu üksi. Seal on ka üks teine erak, kes kogu aeg käib ringi kõrvaklapid peas.

„Lihtsalt kuula“ suunab kuulama mitte ainult muusikat, vaid ka iseenda häält! Julgust rääkida tõtt ja olla aus nii enda kui teiste vastu, ükskõik kui raske see ka oleks. Raamatus tuleb juttu paljudest probleemidest, millega peab rinda pistma – seksuaalne ahistamine, koolikiusamine, depressioon, lein, toitumishäired jpm. See on väga eluline näide sellest, kuidas probleemid kuhjuvad, kuidas nad ei oota järjekorras, et saabuda alles siis, kui eelmine probleem on lahkunud. Olgugi teemad keerulised ja muserdavad, ei viska Dessen neid tühjalt õhku, vaid üritab pakkuda ka lahendusi.

Hoolimata tiba aeglasest algusest on see üks tohutult mõnus realistlik noorteromaan, mis suurendab empaatiat ja silmaringi.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2020

Tõlkinud: Kristina Uluots

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Mirjam Kaun
Eestikeelse kirjanduse osakonna noorteteeninduse peaspetsialist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga