Elizabeth Gilbert “Tüdrukute linn”

Vivian Morris on noor neiu, kes pärast vanematele pettumuse valmistamist saadetakse oma vabameelse tädi Pegi juurde New Yorgi linna. Kõrgklassi konservatiivsete piiridega harjunud ning samas selle ootustega vastuolus olev Vivian satub nüüd teatrimaja ekstsentrilisse seltskonda. Sealsed karismaatilised tegelased muudavad Viviani elu täielikult. Lõbus elunautimine muutub kõige tähtsamaks, kuni ühe pöördumatult vale otsuseni. Samal ajal läheneb ka Teine maailmasõda. Need kaks sündmust aitavad Vivianil lõpuks mõista, kes ta on ja mida elult tegelikult tahab.

“Tüdrukute linn” on kirjutatud tagasi vaatavalt, vanas eas Vivian meenutab New Yorki jõudmist ja sellele järgnevaid sündmusi. See on lugu enda mõistmisest ning endaga leppimisest. Autor oskab osavalt antud teose käigus meelde tuletada, et kõik inimesed on erinevad. Nauditavalt on ühe naise kasvamise lugu põimitud kokku ajalooliste sündmustega ning oma kindel roll on selles raamatus ka New Yorgi linnal.

“Tüdrukute linn” on romaan naiselt naistele, tuletamaks meelde, et hea olemiseks ei pea olema “tubli tüdruk” või järgima etteantud ühiskonna reegleid. Perekond ei tähenda alati veresugulust, vaid eelkõige inimesi, kellele saame toetuda.

Elizabeth Gilbert sai kuulsaks romaaniga “Söö, palveta, armasta”, kuid minule on kõige rohkem meeldinud käesolev “Tüdrukute linn “ ja 2016. aastal eesti keeles ilmunud “Jumalik puudutus”.

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud: Anne Kahk

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga