Sally Coulthard “Ebausk: hele pool = Ebausk : tume pool “

kaas

“Ebausk” jutustab meile kummalistest uskumustest ja müstilistest tavadest. Võiks arvata, et need on vajunud unustuse hõlma, kui teadus arenes, aga siiski on nad piisavalt elujõulised, et inimesed neid ikka veel kasutavad. Erinevate uuringutega on välja tulnud, et endiselt on populaarne näiteks sõrmede risti panek, redelite alt mitte läbi minek ja loomulikult mustad kassid ning number 13.

Vanasti oli arusaadav, miks usuti erinevatesse asjadesse, sest kõiki asju ei osatud seletada ja need pealtnäha kummalised uskumused aitasid ebaõnnega leppida. Religioonid püüdsid küll ebausku välja juurida, aga see pole neil õnnestunud. Inimestel on vaja millessegi uskuda. Ka tänapäeval järgime siiski ebausutavasid, mis siis, et teame, et need pole tõelised, aga ikkagi on parem tunne, kui neid rituaale teeme.

Teos on jaotatud kaheks osaks: heledaks ja tumedaks pooleks. Raamat on huvitavas köites, kus üks osa raamatust algab “esiküljelt” ja teine “tagaküljelt”, nii et valida saad ise, kummalt poolt lugemist alustad.

Näiteks uurib autor raamatu heledas pooles, miks me tähistame 1. aprilli, miks me nopime karikakra õielehti ja ütleme “Tervist!”. Tumedas pooles tulevad arutlusele nõiamärgid, Macbethi needus, kuivatatud kassid, kuri silm ja palju muud uskumatut ja huvitavat. Autor püüab selgitada, kust need uskumused alguse on saanud. Sageli ei olegi täpselt seda võimalik välja selgitada. Samas on nii, et üks uskumus võib erinevates piirkondades ka vastupidist tähendada. Näiteks mõnel pool tähendab liigaasta head, teisel aga ebaõnne aastat.

Igatahes on tegemist omapärase ja huvitava raamatuga, mida soovitan uudishimulikel inimestel lugeda. Tahan kiita ka raamatu kujundust. See on lihtsalt võrratu. Illustratsioonid sobivad suurepäraselt raamatu teemadega kokku ning annavad teosele palju juurde. Kasutatud on mitmeid eri värve, mis teevad raamatu heleda poole lõbusamaks, tumeda poole aga süngemaks. Kohati oli küll tumedat poolt valitud värvi tõttu natuke ebamugav lugeda, aga õnneks oli selliseid lehekülgi ainult mõni.

***

Ilmunud: Sinisukk, 2020
Illustreerinud: Karl James Mountford
Tõlkinud: Kersti Carsten

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga