Donna Tartt “Salajane ajalugu”

Donna Tartti „Salajane ajalugu“ on trillerlike elementidega müstiline põnevuslugu, mida tahaks lugeda kaanest kaaneni ühe jutiga.

Loo peategelasest Richardist saab juhuse tahtel maineka Hampdeni ülikooli tudeng. Vaimustatuna kreeka keelest ja kultuurist avaneb Richardil võimalus õppida kuulsa õppejõu Julian Morrow’ käe all, kes valib endale väga hoolikalt uusi õpilasi. Iga Juliani õpilane on eripalgelise välimuse ja värvika karakteriga, kuid neid kõiki ühendab kõrge intelligents: punapõskne blond Bunny ehk Edmund on muidu tore, kuid kohati kapriisne ja pealetükkiv, harmoonilises sümbioosis kaksikuid Charles’i ja Camillat peetakse täiusliku ilu kehastusteks, õblukesest Francisest lausa kiirgab peent elegantsi ja suurt kasvu Henry macho’lik välimus võib mõjuda võõrastele üleolevalt. Noortele pakub huvi dionysosliku rituaali taaselustamine, millesse uustulnuk Richardit veel ei kaasata. Kuigi üliõpilastele pakub ennekõike huvi bakhanaali* käigus teadvuse teisenenud oleku tunnetamine, lõpeb rituaal kreekalikule kurbmängule omaselt traagiliselt ehk inimese surmaga. Kuigi Richard ise ei võtnud metsikust rituaalist osa, teeb Henry ülestunnistus temast justkui kaasosalise mõrvas. Alates sellest hetkest kuulub Richard ametlikult ihaldatud gruppi, kuid noorte omavahelised suhted muutuvad järjest pingelisemaks ning tegevuste motiivid järjest tumedamaks.

Antud teose tugevuseks ongi just tegelased, kes on kirjutatud väga meisterlikult elavaks. Veel mitu kuud hiljem mäletan detailselt minu kujutlusvõime viljana loodud tegelaste välimust ja karakterit, keda oleks justkui isiklikult tundnud. Ka autori enda huvi kreeka kultuuriloo vastu ja põhjalik valmistumine teose kirjutamiseks (raamat on täis pikitud tsitaatidest ja erinevatest filosoofilistest ideedest) kumavad raamatust läbi. „Salajane ajalugu“ on üks minu läbi aegade lemmikraamatuid ja soovitan seda lugemiseks kõigile.

*Bakhanaal – ohjeldamatute joomingutega pidustus, orgia.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2021

Tõlkinud: Liina Viires

Leia e-kataloogist ESTER

Kelli Pullisaar

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga