Niklas Natt och Dag „Stockholm 1794“

„Stockholm 1794″ on teine osa triloogiast, eesti keeles ilmus 2019. aastal ka „Stockholm 1793″. Nagu enamik teisigi sarju, on ka need raamatud eraldi loetavad. Tegelaste paremaks mõistmiseks oleks aga kindlasti kasulikum alustada esimesest osast.

Triloogia näol on tegemist ajalooliste krimiromaanidega. Need on kirjutatud põnevalt ja ajalootruult. Raamatud on kirjanduslikult heal tasemel ja ka tõlkijad Ene Mäe (esimene osa) ja Eha Org (teine osa) on teinud tasemel tööd. Siiski tasub lugema hakates olla teadlik sellest, et need ei ole lihtsalt tavalised ajaloolised krimkad, vaid täis ohtralt vägivalda ja igasuguste koleduste äärmiselt naturalistlikku kirjeldamist. Kogu teos on sünge, helgemaid momente tuleb ette väga vähe. Kui sellest kõigest end mitte häirida lasta, on tegemist vägagi nauditava lugemiselamusega. Karakterid on huvitavad, elulised ja neile on kerge kaasa elada. Nad on lihtsad tolleaegsed inimesed, igaüks oma keerulise mineviku ja olevikuga.

„Stockholm 1794″ tegevus leiab aset kogu Rootsi jaoks keerulisel ajastul. Kaks aastat tagasi on surnud kuningas Gustav III, rahvas vireleb viletsuses ja vaesuses. Raamatu üks peategelasi on noor aadlimees Erik Kolm Roosi, kelle pruut tapetakse jõhkralt nende pulmaööl. Erik ei mäleta, mis juhtus, ning süüdistab iseennast. Tapetud pruudi ema on aga veendunud, et süüdlane ei saa olla Erik, vaid see on kindlasti keegi teine. Asja hakkavad uurima juba eelmisest osadest tuntud ühekäeline sõjaveteran Mickel Cardell ja kadunud Cecil Winge noorem vend Emil, kes osutub vennaga samaväärselt nutikaks uurijaks. Teoses on oluline koht ka noorel naisel Anna-Stina Knappil, kes põgenes eelmises osas ketrusmaja vangipõlvest ning kellest on nüüd saamas kaksikute üksikema.

Triloogia esimene raamat „Stockholm 1793″ tunnistati 2017. aastal Rootsi Krimikirjanike Akadeemia poolt parimaks debüütromaaniks.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2022

Tõlkinud: Eha Org

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogus ELLU

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga