Ewald Arenz „Suur suvi“

„Igatahes ainult armastuses on nii, et piinled kuni meeleheiteni ja oled samal ajal õnnelik.“ (lk 58)

Täiskasvanud Frieder Büchner läheb sügispäeva hommikul oma kodulinna surnuaeda. Ta möödub vanaema ja vanaisa hauast, meenutab neid sügava lugupidamisega, liigub siis edasi ja istub ühe tühja rohtukasvanud hauaplatsi juurde pingile. Ta hakkab meenutama üht erilist suve, kui ta oli umbes 15-aastane – suve, mis muutis igaveseks tema elu.

Rändame aastasse 1981, kui Frieder Büchner on jäänud suvetööle ja tema gümnaasiumisse pääsemine on ohus. Samal ajal kui tema suur pere, millesse kuuluvad kuus last ja üsna boheemlaslikud vanemad, läheb nooremate õdede-vendadega puhkusele, saadetakse Frieder vanaema-vanaisa juurde lõpueksamiteks valmistuma. Nii seisabki tal ees kindel tunniplaan professorist vanaisa range ja nõudliku pilgu all. Lisaks õppimisele tuleb Friederil vanaisa teaduslaboratooriumis käskjalana tööle hakata. Ent pikkamööda avastab ta vanaisa kareda käitumise tagant armastava ja abivalmis inimese ning näeb vanavanemate omavahelist hoolivust ja armastust uue pilguga. Frieder armub ka ise elus esimest korda: ta armastab sügavalt üht pudelrohelises trikoos tüdrukut nimega Beate ja tema tunded põimuvad tema vanavanemate armastuslooga.

Vabadel hetkedel seikleb Frieder koos endavanuse õe Alma, parima sõbra Johanni ja unistuste tüdruku Beatega nende väikeses Lõuna-Saksamaa kodulinnas. Kamba ettevõtmised on pöörased ja ohtlikud, noored kombivad julguse piire ning proovivad saada kinnitust sõprusele, armastusele ja kokkukuuluvusele. Juhtub palju erakordseid asju, mis neid kõiki muudavad. Paraku viivad Johanni isa surm ja sõbra lein olukorra äärmusesse, millest Frieder ei näe enam väljapääsu. Juhtunu kaudu õpib Frieder mõistma seda, mida tähendavad perekond, sõprus, armastus, hoolivus ja vastutustunne. Ta pole enam seesama poiss, kes ta oli paar kuud tagasi.

„Suur suvi“ on kaasahaarav romaan, kus näiliselt väikesed juhuslikud sündmused reastuvad mõtlemapanevaks tervikpildiks. Teos sobib nii nooremale kui vanemale lugejale – kindlasti on paljudel meist meeles mõni ammune suvi, mis muutis meie suhtumisi, väärtusi ja eluteed. „Suur suvi“ on lugu esimesest armastusest, sõprusest, küpsemisest ning esivanemate elu mõistmisest.

Raamatu autor Ewald Arenz on sündinud 1965. aastal Nürnbergis ning õppinud inglise ja ameerika kirjandust ning ajalugu. Ta töötab ühes Nürnbergi gümnaasiumis õpetajana, on kolme lapse isa ja elab Fürthi lähedal. Tema sulest ilmunud teoste nimekiri on austustäratavalt pikk ning ta on saanud mitu kirjandusauhinda. 2021. aastal ilmunud romaan „Suur suvi“ leidis otsekohe koha Spiegeli bestsellerite nimekirjas. Loodan, et peatselt jõuavad eesti tõlkijate töölauale ka teised tema auhinnatud teosed.

***

Ilmunud: Varrak, 2023

Tõlkinud: Piret Pääsuke

Leia e-kataloogist ESTER

Ülle Alt

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik seenior

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga