Uue Maailma lood

Uue Maailma piirkond on üks Tallinna ajaloolistest puiteeslinnadest. Asum jääb Pärnu maantee, Endla ja Suur-Ameerika tänava ning raudtee vahelisele alale. Raamat räägibki möödunud aegade elust selles piirkonnas.

Väljaande ülesehitus on kronoloogiline, liikudes vanemast ajast uuema poole. Vaadeldavateks perioodideks on asumi kujunemine, tsaariaeg, Eesti aeg, nõukogude aeg ja uus Eesti aeg. Iga ajaperioodi kohta on antud üldine iseloomustus ja toodud ära sellest ajast säilinud majade fotosid ning arhitektuurilisi kirjeldusi. Antakse teada, millised majatüübid parasjagu levinud olid. Jalutada armastav koduloohuviline lugeja võib raamatu kaasa võtta ja kõnealused majad ise üle vaadata. Tore ettevõtmine, mis ei maksa midagi.

Isikliku nüansi annavad raamatule Uue Maailma elanike (ka endiste elanike) mälestused, kokku on kaante vahele jõudnud 22 lugu erinevatest aegadest. Läbi mitmete mälestuste kordub „ühise pere“ motiiv.

Aino Bergstein, Eesti aeg: „Kõik olid omavahel tuttavad, kui keegi laps tegi üleannetust, siis ei pidanud minema emale ütlema. Ükskõik kes siis mööda läks, see karistas teda ja ütles, et nii ei tohi teha.

Aleksandr Jurjev, nõukogude aeg: „Elasime väga sõbralikult, käisime üksteisel väga tihti külas. Näiteks kui ilmusid televiisorid ja keegi ostis endale, siis kõik, kelle kodus telerit veel ei olnud, tulid sellesse korterisse, kus oli, istusid laua taga, jõid teed. Vaatama tuli korraga 2, 3, 4 peret…“. „Kui kellelgi oli auto, siis võeti teisi peale ja mindi koos seenele“.

Raamatus on püütud edasi anda Uue Maailma kohatunnet, ja see ülesanne on küllaga täidetud.

Anneli Limberg 
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.