Sally Bedell Smith “Kuninganna Elizabeth: moodsa monarhi elu”

kuningannaTänapäeval ilmub palju raamatuid nii eesti autoritelt kui  ka võõrkeeltest eesti keelde tõlgituna, mis jutustavad erinevate nimekate isikute elulugusid. Biograafiad on raamatuturul väga hinnas ja neid jätkub igale maitsele. Need on sisult seikluslikud, teaduslikud, loomepiinu väljendavad jne.

Kui aga räägime kuningatest ja kuningannadest, siis peidab see teema endas  justkui erilist võlu ja salapära – otsekohe meenuvad uhked lossid ja kõrgete tornidega kirikud, kaunid ruumid ning kallite vaipade ja hinnaliste maalidega kaunistatud seinad, suured pargid, lõhnavad alleed ja kaunilt riietatud ilusad inimesed, kes võivad olla  nii rõõmsad kui ka nukrad. Vastavalt sellele, kuidas kellegi elu  kulgeb.

Üks ilus kuninganna, kelle soojad emotsioonid on range ja tõsise hoiaku taga varjul, on  Inglismaa kuninganna Elizabeth II. Tema elulugu köidab lugejaid, kes kindlasti on juba kaua oodanud, et ükskord ehk ilmub ka raamat, mis valgustab kuninganna olemust ning tegevusi tervikuna.

Ja see raamat on nüüd ilmunud. Teos pakub huvi mitmest aspektist. See annab ülevaate Briti rahvaste viimase 60 aasta ajaloost läbi nii kaua võimul olnud kuninganna Elizabethi tegevuste ja taotluste.

Raamatust leiame ka vastuse küsimusele, miks kaasaegse demokraatia alusepanija, Euroopa ja Briti rahvaste ühenduse raames ka laiemalt, soosib monarhistlikku valitsemisvormi?

Siin on toodud hulgaliselt näiteid Briti monarhia kaasajastamisest. Raamatu lugemine tekitab erinevaid sotsiaalseid ja ajaloolisi mõtteid – näiteks, kas tänapäeva monarhia ongi halvem presidentaalsest valitsemisvormist?  Kas valitud poliitikud tunnevad ikka suuremat vastutust, kui näiteks Briti kuninganna?

Kõne all on kõlbluse ja moraali probleemid ning nende lahendamine kuninganna poolt, samas moraaliprobleemidesse suhtumine maailmas tervikuna.

Ja loomulikult ametiasjade  kõrvalt on kuninganna ka armastav abikaasa oma mehele, ema ja vanaema oma lastele ja lastelastele, kelle muredele ja rõõmudele ta südamest kaasa elab.

Läbi kuninganna tegevuse on võimalik vaadata Briti rahvaste ühenduse tulevikku ja aimata inimkonna ootusi üldse.

Head lugemist-mõtlemist kõigile huvilistele!

Eve Lausma
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga