Vanessa Diffenbaugh “Lillede keel”

lilledekeelRaamatu peategelase Victoria lapsepõlv möödus ühest kasuperest teise rännates, mistõttu on tal raske inimesi usaldada ja enda lähedale lasta. Inimestega suhtleb ta pigem lillede ja nende tähenduste kaudu. Pikemalt viibis ta lapsepõlves viinamarjaistanduses Elizabethi juures, kes Victoriat küll armastas, kuid siiski ei julgenud teda lapsendada. Elizabethi arvates ei saanud ainult nemad kaks moodustada perekonda.

Victoria on saanud 18-aastaseks ja tal on aeg asuda elama noortekodusse. Tema ametlik hooldaja Meredith käib Victoriat korra nädalas seal vaatamas. Victoria peab kohe hakkama tööd otsima, kuid selle asemel otsustab ta oma tuppa rajada aia. Tal on esmakordselt tuba, mille ukse saab lukku keerata ja ta ei pea sinna kedagi sisse laskma, kui ei taha. Lilled hangib Victoria ümberkaudsetest aedadest ja parkidest ning istutab need tühjadesse piimapakkidesse. Kolm kuud möödub kiiresti ja kuna Victoria pole endale  töökohta muretsenud, ega pole suuteline toa eest maksma hakkama, tuleb tal noortekodust lahkuda. Viimastel noortekodus veedetud nädalatel ongi tema tegevuseks magamistuppa rajatud aiast taimede ümber istutamine Potrero mäel asuva linnapargi McKinley väljakule. See mägi on linna soojemaid paiku ja sealt avaneb vaade igasse suunda. Nüüd tuleb Victorial mõnda aega selle väljaku aiakese lillepeenras ka ööd mööda saata.

Muutus tuleb Victoria ellu, kui ta  Renata lillepoodi tööle saab, olles end tõestanud oma valitud lilledest seatud kimbuga. Renata ja mõne aja pärast ka lillepoe kliendid mõistavad Victoria erilist andekust lilleseadmisel. Victoria lillekimbud, mis kätkevad endas alati mingit sõnumit, saavad eriti nõutuks pruutpaaride seas. Victoria suudab lilledega inimesi aidata.

Raamatu tegevus olevikus vaheldub Victoria valusate minevikumälestustega. See raamat on ühe noore inimese liigutav lugu läbi võitluse minevikuga oma  tee ja enese leidmiseni.

Raamatu lõpus on ära toodud Victoria koostatud lillede sõnastik, kus näiteks lavendel tähendab usaldamatust ning elulõng vaesust. Kuidas nendesse tähendustesse suhtuda, on iga lugeja enda valik, kuid raamat väärib kahtlemata lugemist.

Vanessa Diffenbaugh`i näol on tegemist kirjanikuks õppinud autoriga. Ta on sündinud San Franciscos ning lõpetanud Stanfordi ülikoolis loomingulise kirjutamise eriala. Pärast ülikooli lõpetamist hakkas ta madala sissetulekuga noortele kunsti ja kirjutamist õpetama. Praegu elab oma perega Massachusettsi osariigis Cambridge`is.

Esta Kiik
Sõle raamatukogu
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga