Yoko Ogawa “Majapidaja ja professor”

majapidajaEsimest korda seda raamatut sirvides jäid mulle kohe silma matemaatilised sümbolid, arvujadad ja tehted. Mulle kui matemaatikahuvilisele pakkus see kohe huvi.

See raamat jutustab majapidaja silmade läbi lihtsa ja natuke nukra, kuid südamliku loo endisest matemaatikaprofessorist, kelle mälu peale traagilist autoõnnetust kestab kõigest 80 minutit.  Professori suurim armastus on matemaatika, tema jaoks on igal numbril oma tähendus. Igal hommikul peab majapidaja professori tervituse asemel kuulama küsimust näiteks oma jalanumbri kohta, et seejärel saada teada selle pealtnäha lihtsa numbri taha peidetud saladust.

Võtame näiteks 220 ja 284, suvalised arvud, te ütlete. Aga lähemal uurimisel selgub, et neid seob miski, nimelt on nad sõbralikud arvud:

220 pärisjagajate summa on 1+2+4+5+10+11+20+22+44+55+110=284
ja 284 pärisjagajate summa on 1+2+4+71+142=220

Ei lähe kaua, kui ka majapidaja hakkab nägema ilu naturaalarvudes ja maagiat sõbralike arvude vahel. Kui professor saab teada, et majapidajal on ka poeg, annab ta kohe korralduse, et poiss peab iga päev peale kooli sinna tulema. Ta tunneb muret, et laps igal õhtul üksi kodus on. Poissi hakkab ta kutsuma Ruutjuureks, sest tema lapik pea meenutab talle ruutjuure märki. Professor jagab meelsasti Ruutjuurega oma lõputuid teadmisi matemaatikast ja aitab tal koduseid ülesandeid lahendada. Samuti on  mõlemal suur huvi pesapalli vastu – nii veedavad nad mõnegi õhtu koos raadiost mängu kuulates.

Professori olematule mälule vaatamata saavad neist sõbrad, vähemalt tunnevad nii majapidaja ja tema poeg. Professori jaoks on nad siiski igal hommikul jälle võõrad, vaatamata märkmepaberile, millele ta on kritseldanud meeldetuletuseks nende näod.

Seda raamatut võiks soovitada nii matemaatikahuvilistele kui ka neile, kes ei ole veel avastanud numbrite maagiat. Peale selle raamatu lugemist tundub matemaatika kindlasti veelgi maagilisema ja huvitavamana.

Kirsti Aarniste
Sääse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Veel Jaapani ilukirjandust:

Jaapani kohta:

Sari “Moodne aeg” e-raamatukogus ELLU:

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga