Nancy Huston “Murrangujooned”

Romaan jutustab ühe 20. sajandi perekonnaloo. Vaatluse all on neli põlvkonda ühe pere lapsi. Kõik neli last – Sol, Randall, Sadie ja Kristina on oma lugu jutustades kuueaastased  ja sellel eluaastal leiab nende elus aset mõni otsustav pööre. Mäluteekond algab jutustusega, mille tegevus leiab aset 2004.aastal Ameerikas Californias ja jõuab ajas tagurpidi välja Teise Maailma- sõjaaegsele Saksamaale 1944-1945 aastal. Raamatus tuleb jutuks Teise Maailmasõja ajal toime pandud kuriteod ja nende mõju üksikisikule veel mitmeid põlvkondi hiljem. Autor räägib natside ühest salajasemast programmist Lebensborn (eesti keeles  Eluallikas) , mis kujutab endast Kolmandale Reichile sobivate kodanike „tootmist“. Kristina lugu lugedes selgub, et tema oli üks nendest lastest, kelle sakslased  vanematelt varastasid ja saksa peresse andsid, et kasvatada temast tõelist sakslast. Kuigi raamat oli omamoodi masendav, oli ta kaasahaarav ja hea. Võiks öelda isegi, et oli viimase aja eredamaid lugemiselamusi.

Romaan sai 2006. aastal Prantsusmaal maineka kirjandusauhinna Prix Femina.

Nancy Huston on sündinud Kanadas Calgarys 16. septembril 1953. aastal. Ta oli kuueaastane, kui juhtus tema elu üks põhjapanevamaid sündmusi, nimelt jättis tema pianistist ema ilma pikema seletuseta maha oma kolm last ja abikaasa. 20-aastaselt asus ta elama Prantsusmaale ja on abielus kirjandusteadlase Tzvetan Todoroviga.

Tema esimene romaan ilmus 1981 aastal Nüüdseks on ta avaldanud 12 romaani ja 14 esseeraamatut, kaks kogumikku kirjavahetust, lisaks lasteraamatuid, näidendeid ja filmistsenaariume. Kui oma esimesed raamatud kirjutas ta inglise keeles , siis aastast 1993 alates on ta kirjutanud prantsuse keeles. Kirjutamise kõrval on tal teinegi suur armastus, nimelt muusika. Ta mängib klaverit, klavessiini ja plokkflööti. Romaan „Murrangujooned“ on esimene raamat tema sulest, mis on ilmunud eesti keeles.

Reet Artemjev

Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Veel Loomingu Raamatukogu raamatuid (2012):

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga