Muriel Barbery “Siili elegants”

Elu on näidanud, et Varraku sarja „Moodne aeg” raamatud on kõik väga head ja omamoodi erilised. Seega teadsin, kui nimetatud sarjas jälle uus raamat ilmus, et seda tasub lugeda. Loomulikult uurisin enne raamatututvustusi, millega tegu, ning kuna teema tundus intrigeeriv, käisin raamatukogus ning varustasin end lugemismaterjaliga.

siiliMa ei pidanud oma valikus pettuma, „Siili elegants” haaras mind kohe esimestest lehekülgedest. Raamat on kirjutatud läbi kahe inimese silmade. Üks loo jutustaja on keskealine majahoidja Renée, kes elab ja töötab Pariisis ühes uhkes majas. Ta elab väliselt tagasihoidlikku ja lausa igavat elu, kuid halli fassaadi taga on peidus hoopis säravam sisu. Renée on tegelikult väga haritud inimene, kes imetleb kauneid kunste, loeb väärtkirjandust ning naudib heli- ja filmikunsti tippteoseid. Renée kinnisideeks on peita oma tegelikku olemust ja jätta teistele mulje, justkui oleks ta tavaline nürimeelne majahoidja, kes televiisorist seebikaid vaatab. Siiski paar majaelanikku saavad tema huvidele jälile. Teiseks jutustajaks on 12-aastane Paloma, kes elab samas majas. Ta on nagu väike filosoof, kes endavanustest targemana tajub maailma pisut teisiti kui ülejäänud inimesed. Ta on otsustanud enesetapu teha, kuna maailmas ei ole midagi sellist, mis oleks väärt kogemist ja nägemist. Ta peab päevikut, kus üritab avastada ja välja selgitada, kas maailmas siiski on midagi sellist, mille nimel tasub elada. Mõlema jutustaja lugude põhjal saame tuttavaks ka teiste majaelanikega ning paljastub kirev mikroühiskond, kus toimub hulk väiksemaid ja suuremaid sündmusi, mis majaelanike elu mõjutavad. Majja kolib uus elanik, kelle vastu kõik huvi tunnevad. Just tema avastab, et Renée ei ole tavaline majahoidja ning hoolimata klassivahedest otsustab temaga suhtlema hakata. Loo lõpp on romantiline, kuid sellest hoolimata ka pisut kurb.

Autor on loonud hulga põnevaid karaktereid, kelle olemust ja elu ta väga tabavalt kirjeldab. Lugu on kirjutatud mõnusas rütmis ja kaasakiskuvalt, koguaeg tahaks teada, mis edasi saab. Raamat oleks võinud ka veidi teistmoodi lõppeda, kuid see on maitse asi. Ning tegelikult saab ju iga lugeja ise mõelda ja arutleda, millist lõppu ta raamatule soovib. Pole ju kirjanduse ainus eesmärk pakkuda meile lugu, vaid ka panna meid mõtlema.

See raamat paneb kahtlemata mõtlema. Näiteks selle üle, kui erinevad on inimesed ja kuidas on inimühiskond aastate jooksul muutunud. Kindlasti tekivad igal lugejal omad mõtted ja seosed.

Head lugemiselamust soovides
Janela Tähepõld
Tallinna Keskraamatukogu lugeja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Uuemaid raamatuid sarjast “Moodne aeg”:
Alaa al-Aswani, Jakubijani maja. Varrak, 2012
Javier Marais. Oxfordi romaan, ehk, Kõik hinged. Varrak, 2012
Sarah Winman. Kui jumal oli jänes. Varrak, 2012

Prantsuse ilukirjandust e-raamatukogus ELLU:
Edmond de Goncourt. Germinie Lacerteux
Alexandre Dumas. Kakskümmend aastat hiljem
Hector Malot. Perekonnata

“Siili elegantsist” on valminud ka film:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b9YUqkbLAko]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga