Anne B. Ragde “Ma teen su nii õnnelikuks”

Autor viib meid oma raamatus 1960. aastate Norrasse, kus hakkas välja kujunema tänapäevane heaoluühiskond. See on pilguheit uue plokkmaja ühe trepikoja elanike igapäevaste toimetuste, suhete ja mõtete maailma. Üks trepikoda, neli korrust, kaheksa korterit – kokku kaheksa väga erineva perekonnaga. Me saame selle maja asukatega tuttavaks nende endi silmade läbi. Igaüks neist näeb enda ja teiste maailma oma vaatenurgast. Samas kui enda elu püütakse kiivalt teiste eest varjul hoida oma „turvalise“ korteriukse taga, on „teiste elu analüüs“ vägagi paeluv teema. Kas pole tuttav?

Nautisin autori oskust väga värvikalt, kuid samas lihtsalt oma kirjeldustega edasi anda selle aja olustikku ja inimeste karaktereid. Lugedes leidsin end küll muigamas, küll üllatunult õlgu kehitamas, küll kaasa tundmas. Tema jutustamise stiil on humoorikas ja kaasakiskuv, kohati iroonilinegi. Siin ei arene mingit kindla alguse ja lõpuga sündmustikku, saame vaid viivuks piiluda sisse iga korteri ukse vahelt ja näha, mis nende taga toimub.

Norra kirjanik Anne Birkefeldt Ragde on sündinud 1957. aastal Oddas, kuid üles kasvanud Trondheimis, kus lõpetas ka ülikooli ning töötas mõnda aega samas Trondheimi Ülikoolis lektorina.

Oma kirjanikudebüüdi tegi ta 1986. aastal lasteraamatuga “Hallo! Her er Jo” (“Tere, siin on Jo”) ning jätkas kirjutamist lastele ja noortele. Muuhulgas võitis ta ka omamaise ihaldatuima Bragepriseni kirjandusauhinna noortrele kirjutatud Sigrid Undseti eluloo eest.

Täiskasvanuile on ta kirjutanud hulgaliselt romaane ja novellikogusid. Kõige tuntum neist on kriitikute kiidetud ja mitmete auhindadega pärjatud romaanitriloogia „Berliini paplid”, „Erakvähid” ja „Rohelised aasad” (ilmunud ka eesti keeles). Eesti keeles on Ragdelt ilmunud veel romaan „Öine soov”. Üldse on tema raamatuid tõlgitud 21 keelde.

Jana Must
Nõmme raamatukogu
juhataja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga