Sarah Winman “Kui jumal oli jänes”

Ma ei tea, kuidas teiega on, aga head raamatud neelavad mind tükiks ajaks endasse, nii et tagasi argipäeva ja reaalsusesse on raske pöörduda. Peale raamatu lõpetamist olen justkui kahe maailma vahel kinni ja vahel kisub silmagi niiskeks. Sarah Winmani „Kui jumal oli jänes“ on just selline raamat.

Olen varemgi kiitnud sarja „Moodne aeg“ raamatuid ning seegi kord läks kümnesse. Nägin seda raamatut raamatupoes ning juba siis tekkis huvi. Ma tahtsin väga teada saada, miks autor oma kirjatööle just sellise nime on andnud. Natuke ootamist ning oligi võimalus raamatukogust soovitud teos kätte saada ning pealkirja mõistatus lahendada.

Raamat on kirjutatud läbi tüdruku Elly silmade. Loo käigus vaadeldakse tema suurekskasvamist ja eneseotsimist, pannakse proovile sõprus- ja armastussuhete püsivus. Üheks väga oluliseks inimeseks Elly elus on sõbranna Jenny Penny, kellega kõike jagada. Aeg viib nad lahku ning nende sõprus liigub uuele tasandile. Vend Joe on Elly’le suureks toeks ja eeskujuks. Ka nende suhted pannakse proovile, kui vend täiskasvanuna mälu kaotab. Samuti mängivad minajutustaja elus olulist rolli pere, filminäitlejast tädi ning huvitavad öömajalised, kes nende külalistemajas peatuvad. Miks raamatul on just selline pealkiri, jätan lugejate avastada.

Miks „Kui jumal oli jänes“ on minu arust hea raamat? Autor jutustab väga eheda, siira ja ennekõike suure loo, kus tegelasteks on huvitavad ja mitte kõige tavalisemad inimesed. See on raamat peresuhetest, enese otsimisest, suureks kasvamisest, kõikevõitvast sõprusest ja armastusest. Raamat on kirjutatud kaasahaaravalt ja humoorikalt. Autor on loonud põnevad karakterid, kelle tegemistele lihtsalt peab kaasa elama. Kuna enamusel meist on mingi iseärasus, keegi pole päris normaalne, siis kindlasti leiab igaüks sarnasusi raamatu tegelaste ja nende siseheitlustega.

Kui vajate pimedateks talveõhtuteks ajaviidet, siis soovitan kindlasti seda raamatut lugeda. Võite kindel olla, et enne seda käest panna ei saa, kui viimane lehekülgki loetud on.

Janela Tähepõld
Tallinna Keskraamatukogu lugeja

Leia raamat e-kataloogist ESTER 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga