Robert Nerman “Mustamäe ajalugu 1960. aastate alguseni”

Külad, talud, kolhoos, maaharimine, lisaks veel kalmistu, lasketiir, vangilaagrid…

Kuidas on see kõik seotud Mustamäega?

Nendele ja veel paljudele teistele küsimustele saame vastuse R. Nermani kirjutatud huvitavast ja vajalikust raamatust. Mustamäe ajaloo kohta pole varem nii mahukat teost ilmunud.

Kohe raamatu alguses lükkab autor ümber sügavalt juurdunud eksiarvamuse, et enne paneelelamute ehitamist polnudki Mustamäel mingit inimtegevust. Tegelikult on esimesed märgid piirkonna inimtegevusest juba varasest esiajast. Püsiasundus Mustamäel on sajandeid vana. Esimesed kirjalikud andmed Kadaka külast pärinevad 1686.a.

Autorile omase põhjalikkusega on koostatud ülevaade kunagiste talude ja rendimaade paiknemisest. Saame lugeda toonaste inimeste igapäevastest töödest-tegemistest: põlluharimine ja loomakasvatus, ei puudunud ka spordi-ja kultuuritegevus. Inimeste igapäevaelule jätsid oma jälje erinevad poliitilised sündmused – ka nendest saab sellest raamatust lugeda.

Teise maailmasõja ajal jaotati suur Kadaka küla Kadaka I, II, III ja IV külaks. 1949.a moodustati Kadaka küla taludest Kadaka kolhoos, praeguse Sääse mikrorajooni piirkonnas tegutses Mustamäe aiand, Tallinna Aiandussovhoosi eelkäija, mis varustas tallinlasi värske köögiviljaga.

Mustamäel on olnud ka lasketiir, mis  avati 1930.aastal – seda peeti parimaks mitte ainult Eestis, vaid Põhjamaades üldse. Kirjeldatakse ka Sütiste tee ja Mäealuse tänava piirkonnas asunud teise maailmasõja järgseid Saksa sõdurite vangilaagreid. Praeguse Sütiste tee alguses asus vangide surnuaed.

Mõned Mustamäe kohanimed läbi aegade: “Sinised Mäed”, Kadaka, Allnõmme.

Raamatule annavad lisaväärtuse vanad kaardid, fotod ja joonistused, samuti dokumendid ja skeemid. Raamatu lõpus on viidete loetelu, nimeloend ja ingliskeelne kokkuvõte.

Mulle kui mustamäelasele pakkus see raamat nii avastamis- kui ka äratundmisrõõmu, oskan nüüd Mustamäed hoopis teise pilguga vaadata.

Põnevat lugemist!

Alvar Tamm
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja
Leia raamat e-kataloogist ESTER 

Veel Robert Nermanilt:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga