David Foenkinos “Delikaatsus”

delikaatsusKümme kirjandusauhinda võitnud, mitmekümnesse keelde tõlgitud romaan „Delikaatsus“ on ilmselt viimaste aastate populaarsemaid prantsuse raamatuid. Lihtne ja liigutav lugu kahe pea ideaalse inimese kohtumisest, armastusest, õnnest, kus sajab taevast lausa tähti, hullumeelses tempos kulgevast ajast koos armsamaga, kuni üks õnnetu päev tõmbab kriipsu peale kaunile tulevikule, sundides peategelase Natalie vangistusse mineviku mälestustesse, kapselduma töösse, mis tundus võtvat tööbuliimia nägu. „…Õnnetu päev võttis igaviku kuju, puistates end üle tuleviku…“ See on lugu suurest leinast, tunnete kaotamisest ja kummalisest taasleidmisest. See on raamat pigem „õigest ajast“, mitte vaid „õigest inimesest“.

Raamatule annab palju juurde täpne ja vaimukas dialoog, hea prantsuse huumor, kuhu on pikitud skandinaavia absurdikomöödia sugemed. Kohati hämmastavad lummatud mehe mõtted ja tegutsemine. Kas autor on aus või soovib vaid meeldida naislugejale? Mida meie, naised, tegelikult teame meeste mõtte- ja tundeilmast, kui nad end peidavad tugeva mehe maski taha.

Koos 6 aastat vanema režissöörist venna Stephane´iga on 2011.a. kahasse romaani põhjal vändatud film „Õrnad tunded“, kus peaosas mängis Audrey Tautou. Kavas on vendadel veel mitmeid filme koos teha, sest Stephane peab oma nooremat venda huvitavaks ja heaks kirjanikuks ning stsenaristiks, kel on palju häid ideid, kuid ta on ka ise nii stsenarist, näite- kui romaanikirjanik.

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Vaata raamatu leidumust e-kataloogist ESTER

Veel uuemaid raamatuid sarjast “Punane raamat”:

 

1 thought on “David Foenkinos “Delikaatsus”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga