Aavo Kokk, Andres Eilart “Pintsliga tõmmatud linnad”

pintsliga-tommatud“Pintsliga tõmmatud linnad” on järg “Pintsliga tõmmatud Eesti” (2011) autoritelt.

Raamat pakub huvi nii ülevaatliku kunstialbumina kui ka omalaadse reisijuhina.

Autorid on raamatu koostamisel keskendunud 150 nii Eesti kui välismaa linnale, mis on praegu või ajaloos olnud eestlastele tähtsad keskused.

Teosed on erakogudest, galeriidest ja muuseumidest, mõned tööd on maalitud spetsiaalselt selle raamatu tarvis. Raamatus on teoseid, mis kajastavad võimalikult hästi maalitud linna meeleolu. Lisaks majavaadetele on ka töid, mis näitavad inimeste toimetamisi linnas. Iga linnavaadet täiendab kultuurilooline vürtsikas autoritekst ja asukohakaart.

Siin on nii kuulsate meistrite töid, mille olemasolust teadsid vähesed ja üllatavaid fakte kodusest Eestist, kui ka vapustavaid lugusid eestlastest, kes on vabatahtlikult või sunnitult asunud elama kaugele kodumaast.

/1945-1947 maalis Haamer mõnelgi korral Göteborgi sadamat või selle töölisi. Need olid väikesed masoniidile maalitud tööd, mille rasketes toonides värvikihi alt kumab koduigatsust./ lk 38.

Raamatu ülesehitus lähtub tähestikulisse järjekorda seatud kohanimedest. Teoste valik on mitmekülgne. Üllatav ja samas meeldiv on tänapäeva kunstnike seadmine tuntud klassikute kõrvale.

Lood tööde juures on emotsionaalsed, iga pildi juures on selgitus kunstniku seotusest paigaga. Maale saatvatesse tekstidesse on püütud mahutada palju huvitavat – kultuurilugu, kunstniku eluloolisi üksikasju, maali iseloomustust. Raamatu kaante vahel on nii äratundmisrõõmu kui ka põnevaid üllatusi. Mulle pakkus avastamisrõõmu Elmar Kitse maal “Narva panoraam kosega” ja Lauri Eltermaa “Moskva – 400″.

Ühes raamatuga “Pintsliga tõmmatud Eesti” loodud veebiküljelt www.maastikumaal.ee leiab Eesti kaardi, millele klikates avanevad konkreetsetes paikades maalitud pildid.

 

Tiina Saar
Nurmenuku raamatukogu
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga