Gunnar Press “Härra sportlane Viljar Loor”

Lugu räägib varakult oma tee ja eesmärgi leidnud poisist, kes oma sportlaskarjääri jooksul lummas kõiki oma võimsuse,  kavaluse ja tempoga ning kes mehe-eas võlus ära paljude naiste südamed, kuid leidmata elus seda otsitud täiuslikkust, lõpetas elu traagiliselt.

Oma sportlastee algul suutis ta hämmastada  vanu tipptegijaid  sellega, et seadis keskkooli lõpetamise ja hinded edukast sportlaskarjäärist kõrgemale.

Raamatus on tagasivaateid lapsepõlve, koolikaaslaste meenutusi ja  ka kriitilisi märkusi tema sihikindluse või pigem põikpäisuse, aga võib-olla hoopis sportlase tarkuse ning alalhoidlikkuse kohta. Tausta inimeseks ja sportlaseks kujunemisel moodustavad vanemate ja treenerite ning nii Kalevi  kui AKSK meeskondade kaaslaste mõtisklused.

On noppeid intervjuudest ja kirjutistest tollases ajakirjanduses, on Viljar Loori enda arvamusavaldusi, meenutusi vennalt, abikaasalt ning elukaaslastelt.  Raamatu autor Gunnar Press on kokku põiminud väga eduka sportlase sugugi mitte nii eduka ning avalikkuse eest varjul olnud  isikliku elu. Samas on  autor  suutnud raamatusse mahutada Loori loo kõrval ka Eesti võrkpalli ajaloo koos selle tõusude ja langustega.

Jaan Martinson imestab oma blogis, et kummalisel kombel ei ole olümpiavõitjat, kahe maailmameistri tiitli ja viie Euroopa meistri tiitliga pärjatud võrkpallilegendi valitud aasta parimaks sportlaseks. Kuna meedial on küll jõudu, aga mitte alati mõistust, ning Loor ei olnud „meie sportlane“, vaid mängis võõrklubis, siis see saigi otsustavaks.

1.oktoobril saanuks suur võrkpallur Viljar Loor 60-aastaseks, kuid ta lahkus elust juba 2011. aastal  enese käe läbi, Jaan Martinsoni sõnul: „…sest ei suutnud tavailmas olla sama tugev ega leida õigeid lahendusi, nagu suutis palliplatsil“.

Raamatu lõpus ütleb autor: “Eesriie on langenud, valitseb vaikus. Aplaus viibib, et siis seda valjemini puhkeda. Aitäh, Viljar Loor, su suurepärase sportlaskarjääri eest, su inimliku südameheaduse eest! Su viimane otsus pole teiste arvustada. Puhka rahus!” Gunnar Press. Härra sportlane Viljar Loor.

***
Ilmunud: Menu Kirjastus, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga