Robert Nerman, Leho Lõhmus, Tallinna Linnaplaneerimise Amet “Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed”


Tallinnas on praegu 8 linnaosa, mille vahel on ära jagunenud 84 väiksemat piirkonda ehk asumit. Käesolev raamat püüab leida seletuse iga asumi nimele, annab ülevaate asumite tekkeloost ja tähtsamatest ajaloosündmustest nendes. Asumi iseloomustuse  juures on ära toodud selle kaart (koos mõnede objektide asukohaga), pindala ja elanike arv (seisuga 1.jaanuar 2013).

Väljaanne lõpeb Tallinna tänavanimede ja muude kohanimede registritega. Igas kohanime juures  on esitatud nime määramise kuupäev, kuuluvus linnaossa ja asumisse ning nime päritolu.

Jutu näitlikustamiseks vaatame andmeid nt. Maneeži tänava kohta. Tänavanimede loendist selgub, et see nimi võeti kasutusele aastal 1877. Tänav asub Kesklinnas, Kompassi asumis, ja on nime saanud sealkandis asunud Tallinna Ratsasõidu Maneeži järgi. Asumi kirjeldusest leiab toreda faktina info selle kohta, et aastani 1960 tegutses lähikonnas, praeguse Kannikese lillepoe kohal, Pühtitsa abiklooster.

Abiks lugejatele: Tallinna Keskraamatukogu eestikeelse kirjanduse osakond asub Kesklinnas, Südalinna asumis ja Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakond Kesklinnas Keldrimäel.

Tõenäoliselt pakub raamat huvitavat lugemist ja uut infot ka põlistele tallinnlastele.

***
Ilmunud: Tallinna Linnaplaneerimise Amet, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Samal teemal veel:

Anneli Limberg

Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga