Kairi Tilga “Tossutäkuga Euroopasse: Eduard Vilde reisikirjad”

Ed. Vilde Muuseumi juhataja Kairi Tilga raamat „Tossutäkuga Euroopasse“ näitab Vildet produktiivse reisikirjanikuna. Vilde elas 20 aastat oma elust välismaal. Ta viibis Soomes, Itaalias, Venemaal, Taanis, Ameerikas, Saksamaal,Türgis, Ungaris. Vilde reisimuljed on vahetud, nendes peegelduvad omaaegsed reisitingimused ja XIX sajandi alguse maailmapilt.

Vilde naudib küll kauneid loodusvaateid, kuid ta on olemuselt linnainimene, kellele sobib enam suurlinna elu ja kes jääb ka reisides alati härrasmeheks – laitmatu reisiülikonna ja lakk-kingadega – mitte kunagi seljakotiga.

Väga huvitavad on peatükid „Üle suure vee“ ja „Minu vangipõlv Ellis Islandil“, milles kirjanik jutustab oma reisist uude maailma „Saxonia“ pardal aastal 1911 ja vangistusest Ellis Islandil, süüdistatuna immigratsioonbüroo poolt ebamoraalsuses. Vangipõlve vintsutusest kirjutab Vilde tõetruult ja kohati humoorikalt.

Raamatust selgub, et Vilde ainus põhjendatud religioon on päikesekultus ja tema hing ihkab soojemate paikade poole: „Vist polnud meie ürg-esivanemate strateegiast ja välispoliitikast suurt asja – ega nad Aasiast tulles muidu poleks jäänud Läänemere rannikuile kükitama ja külmetama, kuna teised suguharud hõimkonnast sooja poole edasi rühkisid. Seda peaks uuritama ja paljastama, et võiksime südamest põlata neid põikpäid, kes jätsid meid 60. laiuskraadi alla külmetama, puskaripudel ainsaks lohutajaks nina all“.

Raamatus on kaart, mis näitab, millistes paikades meie kuulus kirjanik elanud ja töötanud on ja raamat lõpeb toredate ning vaimukate reisutarkustega.

Huvitav lugemine nii kirjandus- kui reisihuvilistele!

***
Ilmunud: Go Group, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Veel Eduard Vilde kohta:

Ingrid Aavik
Nõmme raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.