Enn Tarvel “Ajalookimbatused”

Ajaloolase Enn Tarveli ilmunud elutööd lühidalt kokku võttev teos.  „Ajalookimbatused“  on sisutihe ja sisaldab rohkelt faktilist materjali. Autoril on omanäoline käsitluslaad ja nägemus toimunust. Autori peamine uuritav ajastu on keskaeg ja eriti tollased agraarsuhted ja talupoegade eluolu. Kõige põhjalikumalt on autor uurinud Poola valitsemisaega Eestis. Samas tundub, et üheks tema meelisteemaks kogu uurimisperioodi vältel on olnud eestlaste muistne priiuse aeg ja nn vabadusvõitlus ristirüütlitega. Selle teema käsitlusel ilmneb autori põlvkondlik kuuluvus ja ideoloogiline vaimsus. Enn Tarveli ajalookäsitlus on kantud rahvusromantikast nagu enamikel tema kaasaegsetest eesti ajaloolastest.

Uue põlvkonna ajaloolaste käsitluses on muistne vabadusvõitlus asendunud ristisõja mõistega ja eestlasi ei käsitleta ühtse rahvana. Puudub igasugune romantika baltikumis peetava ristisõja käsitlusel. Vast ongi nii, et mida kaugemalt ka ajaliselt vaatad, seda selgemalt joonistuvad eelkõige peamised kontuurid, pisiasjad ei võimutse üldise üle.

Huvitav ja ajaloohuvilisele kaasakiskuv raamat oma rahva minevikus keerulistel radadel käimiseks.

Head lugemist.

***
Ilmunud: Ilmamaa, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eve Lausma
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga