John Updike “Brasiilia”

Brasiilia

60-ndad. Rio de Janeiro. Detsembrikuumus. Copacabana rand. Must vargapoiss Tristão näeb Isabeli ja saab aru, et see kahvatu rikkurist tüdruk on talle ette määratud. Isabeli isa on aga selle suhte vastu ja noored armastajad otsustavad põgeneda. Nii algab see eepiline lugu armastuse suurest jõust ja kustumatust kirest.

John Updike on XX sajandi klassik. Viiekümneaastase kirjanikukarjääri jooksul on ta kirjutanud ligi 30 romaani ja ta on saanud tunnustuse nii Ameerika Ühendriikides kui üle maailma. Romaan „Brasiilia“ on kaasaegne käsitlus Tristani ja Isolde legendist.

Ainult et see lugu hargneb päikeselises Lõuna-Ameerikas. Kuid põhimotiiv jääb samaks: armastus, mis ei kustu iial ja ületab kõik takistused. Tristão ja Isabeli elus on olnud kõike: nälga, vaesust, lahusolekut, orjust ja petmist. Siiski õnnestub neil vastastikune armastus kanda läbi kõikide nende ebainimlike katsumuste, isegi kui tundub et inimlikku nägu on võimatu säilitada. Külaskäik šamaani juurde loksutab kord kõik paika. Kuid isegi banaalne väikekodanlik heaolu ei suuda nende armastust jahutada.

…sind ja mind viidi kokku […], et luua maailmale armastuse näidis. (lk 183)

Tristão ja Isabeli kõrval on selle romaani peategelaseks Brasiilia – mitmenäoline, metsik, vaene, rikas ja hiilgav. Updike’i stiil on sama kontrastne ja vastuoluline nagu Brasiiliagi – lüürilised passaažid vahelduvad toorest naturalismist tulvil armastustseenidega. Madal kõnepruuk on kõrvuti ülespuhutud eepilisusega. Updike’ile omane kerge iroonia on ka selles romaanis kohal, nii et ärgu võtku lugeja seda lugu vast liiga tõsiselt.

Talv on saabumas. Üks kirev ja temperamentne lugu kaugest maast, nagu seda on romaan „Brasiilia“, sobiks väga hästi talveõhtuks.

***
Ilmunud: Ilmamaa, 2012

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Samalt autorilt eesti keeles:

Aleksandra Gontšarova
Pääsküla raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga