Koostanud Allan Espenberg “Maailma tähtpäevad”

maailma-tähtpäevad

Ilmunud on väljaanne maailma tähtpäevade kohta. Raamatusse on kogutud peaaegu kõik laiemalt tähistatavad rahvusvahelised päevad, välja on jäetud suurem osa usupühadest.

Hämmastav, kui palju täiesti eripalgelisi tähtpäevi on olemas. Peaaegu iga päeva  peale satub mõni, või siis isegi mitmeid. Kui nõukogude Eestis domineerisid ametialased tähtpäevad (kalurite-, geoloogide, keemikute, energeetikute jt. päev), siis siin on valik hoopis mitmepalgelisem.

Valdav osa käsitletud tähtpäevadest on ametlikud, kehtestatud rahvusvaheliste organisatsioonide (UNESCO, ÜRO jt.) poolt. On ka spontaalselt tekkinud mitteametlikke tähtpäevi.  Oma päevad on mitmetel toiduainetel, loomadel, haigustel, aga ka ülikonnal, blondiinidel ja tänulikkusel.

Raamatu ülesehitus sarnaneb kalendrile, alates 1. jaanuariga.  Eraldi on iga kuu lõpus vaadeldud vastava kuu liikuvaid tähtpäevi. Tähtpäeva kirjeldus sisaldab tema tekkeloo, eesmärgi ja sobilikud tegevused selle päeva jooksul. Mõned väljavõtted raamatust:

Uitamise päeva eesmärk on meelde tuletada, et aeg-ajalt võib vabalt võtta, nuusutada lillelõhna, nautida elu, jälgida ümbritsevat maailma ning mitte kiirustada ja rabeleda. Sel päeval on keelatud sörkida, traavida, karelda, kepsakalt liikuda ja joosta.

Rahvusvahelist internetivaba päeva on väga lihtne ja odav tähistada: arvuti tuleb välja lülitada ja terve päeva jooksul ei tohi seda rohkem puutuda. Ka on asjakohane vabaks jäänud aega kasutada jalutamiseks, sportimiseks, inimestega kohtumiseks, sugulaste-sõprade külastamiseks, matkamiseks, teatrietenduste ja näituste nautimiseks jms.

Kõnealusest raamatust võib rakenduslikku abi saada temaatiliste ürituste ja näituste tegemisel.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Anneli Limberg
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga