Gotthard Hansen “Kodulinn Reval minu lapsepõlve aastatel”

kodulinn-reval-minu-lapsepõlve-aastatel

Reval. 19. sajand. Tallinn ja selle värvikad elanikud. Täpsemalt, Tallinna ajaloolane Johann Gotthard von Hansen avaldas 1877. a raamatu oma kodulinnast, kaaslinlastest, omaenda siirastest tegemistest ja seiklustest poisipõlves. Eriliselt meeldejäävad on autori humoorikad ja mahlakad olude kirjeldused ning seltskonnaelu stseenid. Ka enda üle oskab ta nalja visata:

„Kes saaks ja võiks neil asjaoludel ühele koolilapsele pahaks panna, kui ta õpetaja Hageni küsimusele kolme kristliku tähtsündmuse kohta andis vastuseks: jõulud, ülestõusmispühad ja jaanilaat.“

Huvitav on jälgida muutusi tol ajal linnapildis ja ehitiste juures. Hoonete ajaloolised välisküljed polnud kaitstud kõrgete otsustajate nõudmiste eest. Näiteks Liivi- ja Kuramaa ning hiljem Eestimaa kindralkuberneri käsul kõrvaldati vanalinna paljudelt hoonetelt etikud, trepi ja ukse vahelised alad koos istekohtadega. Põhjendus: vana, ilumeelega vastuolus, liiklust takistav. Nagu Hansen tabavalt kirjutab: „Tollelesamale kadunud markii Pauluccile, kes oma maisel teekonnal oli gooti stiili pühendunud vaenlane, ei meeldinud ka raekoja akende teravkaared.“

Meeleolukad on kirjeldused tollaste tänavate oludest, postimaanteedel reisimisest, sõiduvahenditest, piinatud reisijatest ja nende sekeldustest. Autor taasloob stseene klubiõhtutest, kohviõhtutest ja veel mitmetest halenaljakatest seikadest. Pilkupüüdvad on ka illustratsioonid, millel tolleaegsed linnavaated, kohalikud inimesed ja külalised.

See on aus kirjutis, kohati liigagi erapoolik, näiteks mõnede rahvuste suhtes. Kuid nauditav lugemine ajaloohuvilistele, andes pildi nii tolleaegsest elust kui ajaloo üles tähendamise erinevatest võimalustest.

***
Ilmunud: Kunst, 2010

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Helen Kena
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga