Corrado Augias “Rooma saladused: ühe pealinna lugusid, paiku ja inimesi”

Rooma saladused
Maailmas on palju ilusaid linnu, igal linnal on oma taust ja eripära. Hooned, müüdid, legendid ja inimesed muudavad iga paiga eriliseks. Rooma on kireva ajalooga saladuslik linn.

Autor alustab Roomast kirjutamist tuntud legendiga Romulusest ja Remusest. Samuti kirjeldatakse linnamüüri lugu ja miks ei olnud see algselt Roomale oluline. Tutvustatakse Roomat ja selle ajalugu käsitlenud filme. Näiteks neorealismi esindav Rosellini suurteos „Roma citta aperta“, mille tegevus toimub 1940-ndate aastate Roomas. Fellini püüdis oma teosega „La dolce vita“ vaatajani viia Itaalia ühiskonnas ja itaallastega toimunud muutsed.

Rooma on tihedalt seotud religiooniga, mis on mõjutanud valitsemist, eluolu, kultuuri ja kunsti. Käesolevas raamatus uuritakse Moosese kuju valmimislugu ning kuju autori Michelangelo elu. Kas teadiste, et Michelangelol oli neli venda: kaupmees, munk, petis ja palgasõdur? Maalikunstnikest räägitakse Caravaggio keerulisest elust.

Tähelepanuväärne on Rooma linna arhitektuur. Kuna tegemist on vana linnaga, siis leidub hooneid erinevatest ajajärkudest. Sõdade tõttu on palju ehitisi hävinud ning tulemuseks on huvitav kooslus uutest ja vanadest ehitistest.

Kohati on teos väga sünge, näiteks kirjeldatakse 16. sajandi sünget elu, Mussolini aegset terrorit ja II maailmasõja rünnakuid.

Eeltoodud on vaid mõned teemad ja isikud, mida antud teoses käsitletakse. Sündmusi ja inimesi vaadeldakse erinevatest aspektidest, tuuakse välja erinevaid seisukohti. See on haarav lugemine nii ajaloo kui reisihuvilisele.

Autor ise kirjutab antud teose kohta järgmiselt: „See raamat ei ole ei ajalugu ega teejuht, pigem kogumik, mis seotud mõne tänava, hoone või monumendiga, vahel ka mu enda eluga.“

***
Ilmunud: Tänapäev, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Liisi Nokkur
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga