Agnès Martin-Lugand “Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi”

Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi

Kliinilise psühholoogina töötanud Agnès Martin-Lugandi (sündinud 1979.a.) esimene raamat „Õnnelikud inimesed loevad raamatuid ja joovad kohvi“, mille ta esmalt avaldas üldse e-raamatuna ja alles seejärel paberil, on saanud Prantsusmaal menukiks ning on nüüdseks avaldatud juba mitmekümnes riigis.

Raamat on valus-helge jutustus noorest naisest Dianest, kes kaotab autoõnnetuses armastatud abikaasa ja tütre. Ka aasta hiljem ei suuda ta sellest traagilisest sündmusest üle saada, võitleb leinaga, mis matab tema jaoks kogu ümbritseva maailma. Autor ütleb , et ta süda lööb, aga ta ei ela. Ta ei käi väljas, ta on hüljanud oma töö, mida armastas, kulgeb koduseinte vahel täielikult allaandnuna vaid mälestustes ega otsigi väljapääsu. Teda ümbritsevad mehe asjad ja lapse mänguasjad. Sellest letargiast ei suuda teda välja rebida ei ülihoolitsev sõber ega muretsevad vanemad.

Siis meenub naisele surnud abikaasa unistus ja see teeb haiget, kuna tema kapriiside tõttu jäi see mehel teostamata. Lõpuks võtab ta end kokku, pääsemaks valusatest mälestustest, tema elu korraldada soovivatest vanematest ja liiga abivalmis sõbra peale-tükkivusest otsustab teostada oma mehe unistuse. Ta pageb Pariisist, et asuda uut algust otsima Iirimaa rannakülas. Kuidas see peale rasket võitlust iseenda ja mühakast naabriga sõbralike külaelanike toel ka õnnestub, kas naine leiab oma tee tagasi maailma, on mõtlemapanev lugemine. Kas need valikud meile meeldivad ja kas alati peab hoolima teiste tunnetest ja oma hinge maha salgama … Aga täielikult mõista sellist valu ja masendust ning võitlust uue alguse nimel suudab vist vaid see, kes on läbi elanud midagi taolist või seisnud lapse surmale väga lähedal.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga