Christopher McDougall “Jooksjana sündinud”

Jooksjana sündinudSee on haarav jutustus spordihuvilisest ajakirjanikust, kes läheb Mehhikosse välja selgitama, kuidas on võimalik joosta väga pikka maad puhkamata ja vigastusteta.

On teada, et Mehhikos elavad isoleerituna tarahumarad, kes läbivad sadu kilomeetreid mägedes ilma spetsiaalsete jalanõudeta, jala küljes vaid kummiribad. Samas elab ka üks erak ameeriklane, kes on saanud oma jooksuga tõeliseks legendiks.

Saame osa 160 kilomeetri võidujooksust, kus võistlevad tarahumarad ning lääne tsivilisatsioonist tulnud jooksjad.

Raamatus saame aimu teaduslaborites tehtud uurimustest jooksmise kohta ning sellest, kuidas jälgitakse erinevate loomade jooksutehnikat ja püütakse selle järgi arendada inimeste oma.

Autor kirjeldab üksikasjalikult tarahumarade jooksmist kõrvetavatest orgudest lumiste mäetippudeni ilma mingi ettevalmistuseta. See on hõimu kaasasündinud liikumisvajadus, mis on peidus ka meis kõigis.

Raamatus on kirjeldatud ultrajooksjaid, kes piitsutavad oma võimeid äärmise piirini. Saame teada uskumatuid fakte, milleks on inimesed võimelised. kui ennast õigesti arendada ja treenida. Uskumatuna kõlab, et on võimalik ja koguni tervendav joosta paljajalu kümneid ja kümneid kilomeetreid, aga kui panna jalga moodsad jooksutossud, on vigastused kohe kerged tulema;

et loomi võib jahtida mitte püssi ja odaga – vaid jooksuga.

Raamatu kulminatsiooniks on enneolematu võidujooks Vasekanjonis Ameerika parimate ultrajooksjate ja indiaani suguharu vahel.

Raamat pakub kindlasti suurt huvi nii jooksjatele kui ka neile, kes pole veel seda enda jaoks avastanud.

***
Ilmunud: Menu Kirjastus, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Siiri Alvela
Torupilli raamatukogu
juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga