Paavo Matsin “Sinine kaardivägi”

Sinine kaardivägi

Sinine kaardivägi oli 18. sajandil Riia elanike vabatahtlik sõjaväeüksus, mille ülesandeks oli kaitsta linna väärikamaid kodanikke. (Riia reisijuht).

2013. aasta novembri lõpus ilmus Eesti Kultuurkapitali toetusel kirjanik Paavo Matsini uus romaan „Sinine kaardivägi“.

See on üks segane romaan. Peategelaseks on lätlasest muuseumitöötaja Pāvs Matsins, kes töötab Riia tuntud linnapoeedi Aleksandrs Čaksi majamuuseumis. Muuseumitöötaja silmade läbi näeme, kuidas ilus ja intelligentne Riia linn vallutatakse ootamatult. Lõbus ja vaimukas mööda kohvikuid ning baare jalutamine, kokteilide limpsimine, pohvimine ja nahvimine asendub räige vägivaldsusega.

Pahadeks jõududeks on jubedast Moskova- nimelisest getost pärit pätid, kottpüksid. Algab meeletu action, kus võitlevad koos kõige kummalisemad jõud: rapiiridega korporandid, vaprad Riia kodanikud, surnust üles tõusnud Jelgava krahv, Kuramaa hertsogi playboylikud tapja-bunnid.

Hoolimata hullumeelsetest sündmustest on romaan kergelt loetav, selgelt ülesehitatud sissejuhatuse, arengu ja lõpuga. Seikluslik, absurdne, müstiline tegevus lausa tormab, jõua ainult silmadega ahmida. Vägivaldsetest ja võigastest stseenidest hoolimata on romaan pigem naljakas.

         „Keskööseks olime jõudnud loengutega kusagile Peetri kiriku juurde, tänavad olid tühjad ja kuu üha kasvas. „Reede, mu sõbrad, on seotud Veenusega, Veenus jälle omakorda kortslehega, millest saab haruldast tinktuuri, ning kui seda anglikaani buldogitele sisse joota, siis … koera aasta jäärad alluvad Marsile, nii sünnib relv, mida kasutaks isegi sinine kaardivägi!“ (lk. 46)

***
Ilmunud: Lepp ja Nagel, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eike Lille
Tondi raamatukogu
juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga