Ülle Toming “Eesti saja-aastasest varieteetantsust ja muustki”

Eesti sajaaastasest varieteetantsust

Esialgu etendati erinevaid tantsulisi lavanumbreid mitmete tähtsamate ja ka väiksemate hotellide restoranides või lihtsalt kohvikutes, kus inimesed söögi-joogi kõrvale ka tantsu, laulu ja muid lavalisi etteasteid nautida said. Huvitav on lugeda Tallinnast näiteks 1920- ja 1930ndatel aastatel, seal asunud restoranidest- varieteedest- kabareedest; kes varieteedes esinesid, milliste numbritega ning on tutvustatud erinevaid tantsustuudioid, lavastajaid ja kui populaarsed need olid. Isegi sellel ajal esines Eestis juba suurel hulgal välismaiseid artiste.

Varieteeprogrammi põhilisteks komponentideks olid laul, tants ja näitlemine, mida kõike artist pidi valdama. Ühel hetkel võib tabada end ette kujutamas, kuidas tantsijad välja näha võisid; milline oli nende lavameik ja kostüümid; millised olid lood, mille järgi tantsiti ja kuidas ka vastav tants ise välja nägi – kas oli selleks cakewalk, tšarlston, quickstep või rumba… Raamatu autor Ülle Toming andis kõigest sellest aimu saamiseks suurepärase idee – otsida vastavaid artiste, tantse ja etendusi Youtube’i videote kaudu.

Autor kirjeldab värvikalt ja detailselt nii kabaree, varietee, burleski kui ka muude lavatantsuliikide ajalugu terves maailmas (Pariisis, Londonis, New Yorkis) ja Eestis. Lugeja, kellel pole eelnevalt suurt aimu nende erinevate meelelahutuslike tantsuvaldkondade olemusest ja arengust, saab põhjaliku ülevaate nii tantsude-kavade sünnipaikadest kui ka kuulsamatest esitajatest. Raamat on varustatud rohkete fotodega kuulsamatest tantsijatest ja etendustest nii Eestist kui ka mujalt, mis pakuvad lugejale põnevat silmailu lisaks ohtratele faktidele.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Angelica Õunapuu
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga