Joel Haahtela “Kadumispunkt”

Kadumispunkt

„Kadumispunkt“ on lühiromaan, kus autor püüab minajutustaja kaudu avada soome kirjaniku Raija Siekkise maailma ja tema salapärasusega looritatud elu lõpu saladust. Autor tunneb Raijas oma hingesugulast: samasugust poeetilisust, sama kommet jätta asju ridade vahele, sama kaduvuse tunnet.

Lugu algab minategelase ja ühe naisterahva müstilise varjundiga kohtumisest. Sellest hakkab aga hoopis hargnema lugu uurimisretkest Raija Siekkise jälgedes. Algavad ekslemised arhiivides, unustatud majades, väikesel Soome saarel ja Prantsuse suvituslinnas.

Vaatamata lüürilisele kirjutamislaadile on lugu pingestatud. Selgub, et Raijast mahajäänud elujäljed on väga katkendlikud ja peidetud. Uurimisrännakutega põimuvad minategelase enda minevikumälestused ning veel ühe prantsuse mehe-naise lugu. Nii et romaan on mitmekihiline ning hargneb pingeliselt nagu krimi. Mingit lõplikku tõde ei ole. Asjad jäävadki salapäraseks, lugeja edasi mõelda.

Joel Haahtela (s 1972) on erialalt psühhiaater. Oma erialast tööd ja kirjutamist teeb ta paralleelselt. Tema romaanid on sageli impressionistlikud pildid, mis on seotud peategelase sisemise eluga. Need algavad mõistatusega, palju jääb ridade vahele ja otsad jäävad lahti.

Autor on tänaseks avaldanud kokku üheksa raamatut, neist neli on ka eesti keelde tõlgitud. Kes ei ole Haahtela erilise stiiliga veel tuttav, on „Kadumispunkt“ heaks hakatuseks – tutvumiseks paras 96 lehekülge.

Raija Siekkinen (1953-2004) on eesti keeles esindatud kahe raamatuga: romaani „See oli siin“ ja novellikoguga „Elu keskpunkt“.

***
Ilmunud: Kultuurileht, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Joel Haahtela raamatud eesti keeles:

E-raamatukogus ELLU:

Virve Edro
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga