Italo Calvino “Kui rändaja talvisel ööl”

kui-rändaja-talvisel-ööl

Itaalia neorealist ja postmodernist Italo Calvino (1923-1985) kirjutas „Kui rändaja talvisel ööl“ 1970. aastate lõpus.

Peategelane Lugeja ostab raamatupoest Calvino romaani „Kui rändajad talvisel ööl“. See osutub aga trükikoja praakeksemplariks. Raamatut ümber vahetades saab ta aga hoopis uue teose, kuigi kaanepealkiri sama. Raamatukaupluses tutvub Lugeja Lugejanna Ludmillaga, kellel sama mure. Ümbervahetatud eksemplaridega algab pöörane lugude jada. Erinevate raamatute jälgi ajades satub lugejate paar raamatute ja pettuste sasipuntrasse. Nende jälitustegevus muutub tõeliseks põnevuslooks kirjastuste, raamatuautorite, kirjandusmaailma telgitagustes.

Ludmillat on kirjanik kujutanud ideaalse lugejana. Väga huvitavate põhimõtetega lugeja. Calvino teoses on üldse hulgi huvitavaid mõtteid ja erinevaid vaatenurki raamatutest ja lugemisest. Inimesed, kes on oma elu mingilgi moel sidunud raamatuga, on teoses kujutatud tõeliselt põnevat elu elavate inimestena.

Katkenud raamatute jaht moodustab tegelikult romaani raamistiku. Selle raami sees on võimalik aga nautida kümmet „miniromaani“, mille järgesid Lugeja ja Lugejanna jahivad. Need kümme „miniromaani“ on kirjutatud kõik eri žanrites: on armastuslugu, kriminull, erootiline jutustus, päevik jne. Lood on haaravad, käivituvad ilma pikema sissejuhatuseta. Kümneleheküljelised katkenud lood on nii tuumakad, et tekib tunne, et oled lugenud vähemalt kolmkümmend lehekülge. Kuid lugu katkeb ja kaks raamjutustuse tegelast alustavad raamatujärje otsingut. Satuvad nad aga uuesti ja uuesti tundmatu põneva raamatuloo peale, mis ikka ja jälle katkenud. Ja see tähendab, et lugu on meie jaoks samuti katkenud. Oleme kahe raamatutegelasega kaaskannatajad. Kahetsus pooleli jäänud jutu pärast on ainult hetkeline, sest uus lugu on sama haarav kui eelmine.

Selline kirjanduslik mäng hakitud romaanivormiga tuletab meelde ühte varasemalt loetud lugu –  „Tuhat ja üks ööd“. Šeherezade jutulõng jäi ka kõige põnevama koha peal pooleli.

Kui raamat on läbi loetud, siis tunne on selline, et oled lugenud 11 head raamatut – 10 jutustust pluss raamjutustus, mis kujunes peaaegu spioonilooks. Kuid ikkagi on see üks romaan pealkirjaga „Kui rändaja talvisel ööl“.

Raamat on ilmunud sarjas „Ajavaim“.

***
Ilmunud: Koolibri, 2012

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Italo Calvino raamatud eesti keeles:

Virve Edro
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga