Aarne Ruben “Sinine soon kättemaksja peas”

sinine soon

Raamatu tegevus toimub 18. sajandil Eestimaal. Peategelaseks on inglane, vürtsi- ja maitseainekaupmees ning vabamüürlane John Avington. Saabunud laevaga Eestimaale, ostab Avington endale Loopre mõisa Viljandimaal. Ta salajaseks eesmärgiks on vabamüürluse juurutamine ka siinmail. Mõisahärraks saades armub John oma teenijannasse Kärti, mille peale ülejäänud mõisnikud viltu vaatavad.

Pärisorjaga abielluda ei saa: te langeksite seltskonna naerualuseks. Alamaid olendeid peetakse meil räpasteks.”

Avingtoni seltskonna pahameel ei kõiguta ning õige pea kosib ta Kärdi ning Loopre mõisas peetakse pulmapidu. John tunneb end maailma kõige õnnelikuma mehena, sest olles ise väike ja ümara kõhuga, on ta endale saanud kõige kaunima naise Viljandimaal. Avingtoni õnn on aga üürike, sest õige pea hakkab ta märkama ka teiste meeste huvi Kärdi vastu ja see muudab mõisahärra armukadedaks.

Vabamüürlasena teab meie inglane, et igast olukorrast on väljapääs sellele, kes mõtleb. Ja tema väljapääs on õukondlikus Peterburi-karjääris. Riigiametnikud ei ela oma naiste abielurikkumise hirmus”.

Teel Peterburgi tabab Avingtoni aga ootamatu saatuselöök ning pärast seda pole miski enam endine.

“Sinine soon kättemaksja peas” on tõeliselt huvitav romaan, mis seob sujuvalt ajaloolise aine ning väljamõeldise. Kui tihti öeldakse, et eestimaised romaanid “ei hakka ja ei hakka pihta”, siis selle raamatu puhul algab tegevus kohe esimesel leheküljel ning hoiab lugejat põnevil kuni lõpuni. Eriti sümpatiseeris mulle, et lugejat ei koormata pikkade kirjeldustega, vaid tekst on sisutihe ja haarav.

“Sinine soon kättemaksja peas” on Aarne Rubeni kaheksas romaan.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Kristiin Meos
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga