M. Krogerus, R. Tschäppeler “Väike raamat suurtest muutustest”

väike-raamat-suurtest-muutustest

„Väike raamat suurtest muutustest“ on noore vabakutselise ajakirjaniku ja autori Mikael Krogeruse neljas raamat. Kui tema eelmised kirjutised on keskendunud eelkõige karjääri edendamisele ja isikliku elu õnnestumistele, siis seekord on kaasautor Roman Tschäppeleriga võetud laiem kurss.

Autorite endi sõnul on tegu „visuaalse reisijuhiga tänapäevases maailmas, mis hõlmab praktilisi mudeleid, konkreetseid teooriaid ning julgeid mõtteeksperimente meie maailma seletamiseks“.

Kokku on raamatus esile tõstetud 48 teooriat, mis katavad teemasid alates majandusest ja turundusest kuni popkultuuri, geneetika ja isegi maailma lõpuni välja. Nagu selgub ka teose pealkirjast, seob mitmekülgse temaatika märksõnad tervikuks ühisnimetaja: muutused meie sees ja ümber. Muutuse kategooriaid on kokku neli: suure maailma selgitamine, oma maailma selgitamine, oma maailma muutmine ning suure maailma muutmine. Kuna inimene on sotsiaalne olend ja seega osa suuremast süsteemist, siis lähtuvalt eeltoodud jaotusest käsitletakse erinevaid nähtusi nii globaalsel kui ka indiviidi tasandil.

Räägitakse seega suurtest, kogu inimkonda mõjutavatest muutustest, aga ka väikestest, peaaegu märkamatutest muutustest. Näiteks võib lugeja leida raamatust kaasahaaravaid teooriaid võimalikest tulevikustsenaariumitest ja spekulatsioone kodanikupalgast või tarbimiskultuurist, aga ka praktilisi juhiseid ja skeeme isikliku elu otsuste tegemiseks ja enda hindamiseks kõrvaltvaataja pilgu läbi.

Kuna tavaliselt on hõlpsam uut informatsiooni üldistatud kujunditena hoomata, siis on autorid koostöös Norra disaineri Dag Grødaliga loonud graafilised mudelid – kõikvõimalikud mõttekaardid, teljed, diagrammid ja tabelid – , seletamaks lahti raamatus tutvustatud ideid ja kontseptsioone. Lugejale antakse kätte lihtsad visualiseerivad instrumendid suure ja keerulise maailma mõtestamiseks, ent samaaegselt kutsutakse üles kriitilisele suhtumisele käibetõdede suhtes, sealhulgas käesoleva raamatu sisu.

Kuna raamat ise on vaid 175 lehekülge pikk, ent vaadeldavad teemad võrdlemisi mahukad ja igaüks eraldi köidet väärt, hakkab lugedes kahtlemata silma liigne põgusus, millega asjadest üle on hüpatud. Mõne mudeli juures oleks ehk tarvis põhjalikumaid seletusi, kuid samas ei teeniks siis raamat võib-olla enam oma eesmärki viia lugeja võimalikult väheste vahenditega kurssi võimalikult suure hulga infoga.

Üldjoontes on „Väike raamat suurtest muutustest“ kerge ja kaasahaarav ajaviitelugemine kõigile uudishimulikele, kes on avatud uutele vaatepunktidele ning soovivad avastada maailma eri tahke.

***
Ilmunud: VR Pension, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Samalt autorilt ka:
50 edumudelit : väike strateegiliste otsuste käsiraamat. Äripäev, 2014

Eva-Maria Piir
Tallinna Keskraamatukogu
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga