Enrique Vila-Matas “Dublinesk”

dublinesk

Tartu Toledo kirjastus on keskendunud hispaaniakeelse kultuuri- ja kirjandusmaailma vahendamisele. 2014. aasta lõpus ilmus järjekordne Hispaania autori Vila-Matase romaan „Dublinesk“.

Enrique Vila-Matas (sündinud 31. märtsil 1948. aastal Barcelonas) on üks originaalsemaid tänapäeva hispaania kirjanikke. Tema teosed on ilmunud 35. keeles, ta on kirjutanud romaane, lühiproosat, esseid, kirjanike elulugusid ja palju muud.
Vila-Matas kirjutab põhiliselt kirjutamisest ja lugemisest, viidates oma teostes tuntud ajaloosündmustele, isikutele ja kohtadele, muusikale ja filmidele.

Ruth Sepp oma saatesõnas Vila-Matase loomingust: „Seekord on Vila-Matase luubi all väärtkirjanduse kirjastajad kui eriti ohustatud liik. Autor võtab kritiseerida neid kirjastajaid, kes on loonud meelelahutust, vandenõuteooriaid, vampiire, templirüütleid ja surilinu nõudva tänapäevase lugeja. Gutenbergi ajastu lõpp on monument maailmakirjanduse ajaloos, mis tähistab muutust eelkõige kirjandusse suhtumises, kirjanduse mõistmises ja tõelise kirjanduse väärtustamises.

Peategelane Samuel Riba on paljulugenud, raamatuarmastajast kirjastaja. Elu jooksul on ta välja andnud palju oma aja suuri autoreid. Kaks aastat tagasi oli ta sunnitud kirjastuse kinni panema, et vältida pankrotti. Ta on jätnud alkoholi ja kaotanud terve karja valesõpru ning tema abielu kipub kõikuma. Mitte miski ei suju enam, kuigi ta pingutab, et mitte tühja auku kukkuda. Kõike seda asendab nüüd internet. Alkoholist hoidumine ja igapäevane neljateistkümneks tunniks arvuti taha kadumine on muutnud ta järjest eraklikumaks. Dublinisse minek saab ühe ettekuulutava unenäo mõjul Ribale kinnisideeks. Ta kavatseb pidada reekviemi trükikunsti ajastu lõpule, sellest peavad tulema Gutenbergi galaktika matused.

/Ta läheb Dublinisse. Osalt selleks, et lihtsalt midagi teha. Et tema pensionärielus oleks natuke rohkem tegevust. Osalt sellepärast, et üks imelik unenägu kisub teda sinnapoole./ lk 69

Teose tegevus kulgeb James Joyce’i romaani „Ulyssese“ kuuenda peatüki jälgedes, mille tegevus toimub Dublinis 16. juunil 1904. aastal. Romaani peategelane on Leopold Bloom, kelle perekonnanime järgi tähistatakse 16. juunit mitmel pool maailmas Bloomsday’na.

Raamatus on hulgaliselt vihjeid Vila-Matase eluloole, noorusaastad Pariisis 1970. aastate keskel ja aastaid hiljem , reisid Londonisse, Pariisi ja New Yorki.

/Hetk – lõpuks ometi – maailma keskpaigas. Nagu ühendaks Dublinit ja New Yorki mingi sama voolamine, mis jookseb läbi kujuteldavate koridoride, ja selle jaamasid ja peatusi ehib alati sama ausammas, mis on püstitatud austusavalduseks ühele žestile, ühele vargsele hüppele, hästi varjatud, kuid siiski olemasolevale, täiesti reaalsele ja päriselt toimunud liigutusele: inglise hüppele./ lk 283

Raamat peaks meeldima kõigile neile, kes armastavad kirjanduslikke arutelusid elu ja kunsti üle. Soovitan veel lugeda tema raamatut „Pariisile ei tule iial lõppu“ (Loomingu Raamatukogu nr. 35-38, 2014)

***
Ilmunud: Toledo kirjastus, 2014
Tõlkinud Triin Lõbus

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Malle Järv
Laagna raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga