Katrin Uurman, Kristiina Viiron “Nutikas aed: kogutud tarkused ja praktilised nõuanded koduaednikule”

Nutikasaed

Raamat „Nutikas aed“ on kirjutatud kahe naisautori poolt, keda ühendab huvi looduse, eriti selle ühe osa – aianduse vastu.

Ilmselt on raamat kirjutatud ajendatult uuest huvilainest „potipõllunduse“ vastu. Möödunud sajandi lõpul toimunud murrang tingis meie väikeses ühiskonnas enneolematu kaupade külluse: poest oli võimalik kõike saada – nõelast kuni luksusautoni ja vastupidi. Osta võis kõike, mida iganes hing ihaldas, kui vaid raha jätkus. Levis kiiresti mentaliteet – kes siis „juurikaid“ ise kasvatab, poest on ju kõike saada! Labidad, hargid ja rehad virutati kuuri nurka ja tunti siirast rõõmu ostubuumis osalemisest. Kuid kõik möödub, mõõdukus võidab.

Tasa ja targu tegeldakse jälle aiandusega nii hingerahu saavutamiseks kui ka oma käega toodetud värske aedvilja nautimiseks. Ja muidugi eelkõige on tähtis õite ja värvide ilu koduses aias.

Käesolev raamat on hea meeldetuletus neile, kel kipuvad vanad aiandustõed ununema. Raamat pakub huvitavat ja nostalgiliselt tuttavat ekskursiooni aianduse mitmetahulisse maailma. Saate ülevaate, millises mullas miski taim kasvab, kuidas oma koduaia mulda vastavasse olekusse viia, mismoodi mõjutavad aia erinevad kohad taimede arengut, millised on väetamise põhimõtted, miks peab olema igal aastal peenardel viljavaheldus, millised on viljapuude levinumad sordid, milline peaks välja nägema tuleviku aed, jne. Raamat on huvitavalt, samas aga väga lihtsalt kirjutatud, tõeline tarbe- ja iluaianduse aabits. Mõnus lugemine peale väsitavat päeva.

***
Ilmunud: Pegasus, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eve Lausma
Eestikeelse kirjanduse osakond
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga