Tommi Kinnunen “Nelja tee rist”

Nelja tee rist

Soome kirjaniku ning emakeele ja kirjanduse õpetaja Tommi Kinnuneni (snd 1973) romaan “Nelja tee rist” pälvis 2015.a Soome Suure Ajakirjandusauhinna aasta parima raamatu kategoorias ning teost peetakse Soome viimaste aastate üheks märkimisväärsemaks proosadebüüdiks.

Kirjandusfestivali HeadRead raames kohtus Tommi Kinnunen Kirjanike majas lugejatega, kus rääkis et lugu ühe perekonna elukäigust, unistustest, arusaamatustest ja traagikast sündis vanu fotosid vaadates.

Raamatus vaadeldakse Põhja-Soome elava perekonna saatust 20.sajandi muutustes. Sündmused saavad alguse vanaema Maria noorpõlvest ja kanduvad edasi lapselaps Johannese ja tema kaasa Kaarina tegevuste, mõtete ja tunneteni.

Raamatu sisukorrale eelneb pühendus “Majale, mille tubades elab mitu lugu”. Võib julgelt öelda, et majad on üheks raamatu tegelasteks. Sopilised, teistest suuremad ja kõrgemad majad, kus igal on oma nurk. Põhjamaade mentaliteedile omaselt jäävad ka mõtted ja tunded tihti oma nurka kinni. Palju jääb ütlemata, mitmed tunded jäävad näitamata või läbi elamata. Ja sedasi peabki lugeja ise sündmustest lõpliku pildi kokku panema. Seda aitavad teha läbi nelja tegelase silmade nähtud, nende jutustatud lood. Ka Kinnunen ei ütle kõike lõpuni otse välja, nii mõnigi seik jääb lugeja järeldada.

Kuigi tegemist on osalt keeruliste ja õnnetute inimsaatuste avamisega, ei ole raamatu lugemine raske ega rõhuv. Raamat on kirjutatud väga haaravalt ja põnevalt ning raske on raamatut käest panna, enne kui viimased leheküljed loetud.

Õnneks kirjutab Kinnunen juba romaanile järge, milleks on lugu Lahja ja Onni pimedaks jäänud tütre Helena elust.

***
Ilmunud: Varrak, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Piret Pärgma
Sõle raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.