Jennifer Worth “Kutsuge Ämmaemand: Tõsilugu 1950ndate East Endist”

kutsuge-ämmaemand

Jennifer Worth töötas 1950ndatel Inglismaal, Londoni südames Docklandsis St. Raymundi Nonnatuse majas ämmaemandana. Nonnatuse maja elanikud olid enamasti nunnad ning nende töö aluseks olid religioossed põhimõtted, mis teenisid Jumalat.

Sealsed ämmaemandad töötasid Londoni sadamaagulites vaesemaist vaesemate hulgas ja kogesid läbi uskumatuid sünnitusi ning olukordi, millega neil igapäeva töös tuli hakkama saada. Jõudu andis neile usk Jumalasse, tänuväärsed patsiendid ja terved lapsed.

Tol ajal oli töö suureks osaks kodukülastused, tänu millele ämmaemand sai teadma patsientide eluolust ning perekonnast. Kõike seda kirjeldab autor vägagi rikkalikult, humoorikalt ning kaasahaaraval,t andes värvika pildi selleaja inimestest, kultuurilistest eripäradest ning ämmaemanda sündmusterikkast elukutsest.

Raamat paljastab paljude peredeemade saladused ning ei jää puutumata ka nunnade endi eluolu.

„„Hommikust õde!“ Ma hõikan vastu: “Hommikust, ilus päev“, ja väntan edasi, rõõmustades oma nooruse, hommiku ning dokkide joovastava elevuse üle, aga kõige rohkem võrratu tunde üle, et ma olen emale rõõmuks aidanud ilmale ilusa lapsukese. Miks ma üldse alustasin? Kas ma kahetsen? Mitte kunagi, mitte kunagi. Ma ei vahetaks oma tööd millegi vastu siin ilmas. „

Loeksin seda raamatut veel, sest just tänu autori tõetruudele ja ilmekatele kirjeldustele pani see raamat mind nutma, naerma, mõistma ning kaasa tundma erinevatele raamatu tegelastele.

Antud raamatu põhjal on loodud ka inglise draamasari „Call the Midwife“ (2012, BBC).

***
Ilmunud: Tänapäev, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Kena lugemist soovides

Mari-Liis Kalvi
Paepealse raamatukogu
raamatukoguhoidja

1 thought on “Jennifer Worth “Kutsuge Ämmaemand: Tõsilugu 1950ndate East Endist”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga