Taimi Paal “Eesti metsamarjad”

Käesolev raamat räägib peaaegu kõigist Eesti metsades kasvavatest lihakate viljadega taimedest (rahvapäraselt marjataimedest).

Vaatluse all on nii söödavate, mittesöödavate kui ka mürgiste viljadega taimed, nii rohttaimed kui ka puud-põõsad. Iga taime kohta on välja toodud tema levila Eestis ja mujal maailmas, bioloogiline liigikirjeldus, tihtilugu ka kasutamine rahvameditsiinis ja muudes valdkondades läbi ajaloo. Taimedele pühendatud peatükid on üsna erineva pikkusega, vastavalt olemasolevale infole. Liigikirjeldused on varustatud värvifotodega. Raamatus kasutatakse tekstisisest viitamist, kasutatud kirjanduse nimekiri võtab enda alla 14 lõpulehekülge.

Ennast raamatu sisust läbi närinud lugeja peaks Eesti looduses liikudes oskama vastata küsimusele à la „Mis mari see on ja kas seda sünnib suhu pista?“ Tore oleks jalutada metsa vahel, tunda ära kõik ettetulevad vilju kandvad taimed ja teada nende lugusid. Kuigi, mõningal puhul võib liigi määramine ainult selle raamatu põhjal päris keeruliseks osutuda ja tekib tahtmine näha fotode asemel korralikke informatiivseid jooniseid. Näiteks selleks, et saada aru paakspuu ja türnpuu vahelisest erinevusest. Või saada teadlikumaks kontpuude ja kuslapuude väljanägemisest. Mina võtsin vahepeal oma kodusest riiulist välja Ludvig Raudsepa suurepärase raamatu „Eesti õistaimi“, lisaks tegelesin ka googeldamisega. Pisut ebamugav tundub mulle pikkadest peatükkidest konkreetse infokillu ülesleidmine, aga kuna raamatu stiil on jutustav, mitte teatmeline, tuleb sellega leppida.

Kindlasti annab väljaanne hulgaliselt uusi teadmisi ja praegune aastaaeg peaks nende omandamiseks täitsa sobilik olema.

***
Ilmunud: Varrak, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Anneli Limberg

Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga