Andres Tõnisson, Ain Vellak “Eesti koopad”

eesti-koopad

Mis on koobas? Eimiski, lihtsalt ruumitäis õhku – ka nii võiks vastata. Ometi on koopad oma „eimillegagi“ erilised.

Raamatus antakse ülevaade ligi seitsmekümnest väiksemast ja suuremast koopast, sealhulgas tutvustatakse ka kümmekonda tänaseks hävinenud koobast. Räägitakse, miks koopad on olulised, neid ümbritsevast loodusest, asukohast, ajaloost ning põnevatest sündmustest, mis koobastega seotud on.

Alustatakse Põhja-Eestis asuva 13 koopaga. Tallinna lääneservas on Astangu tunnelid, Irus – tunnelkoobas, Jägalas – Gabrieli koobas jne. Põnevad paigad on Tisktre röövlikoobas ja Viimsi kuradikoobas.

Tiskre röövlikoopale (asub tegelikult Rannamõisas) on pühendatud värss-ballaad, mis ilmus esmakordselt 1832. aastal ja autoriks on Vanamõisa vabahärra Roman von Budberg. Selles jutustatakse röövlipealik Alfist, kelle imekaunis ja armastatud tütar Adda armub õilsast soost vangi Adolari. Noorte suhtest teada saades, vihastab Alf nii kohutavalt, et tõukab Adolari kaljult merre. Seda nähes viskub vetevoogudesse ka Adda. Looduse karistusena purustab piksenool röövlikoopa, kuid siiamaani näeb rahvas röövlipealiku kuju tihti öösiti ringi hulkumas.

Edasi on teoses vaatluse all Lõuna-Eesti koopad. Neid on seal oluliselt rohkem kui Põhja-Eestis, lausa 46 – Ahja koopad, Neitsikoobas, Helme koobas, Koodioru põrgu, Mägiste põrguhaud, Piusa koobastik, Kitsekoobas, Punnküla koobas jne.

Eraldi peatuvad autorid hävinud koobastel, mida leidub meil üsna palju, näiteks Tori põrgu, Tilgu koopad, Lustivere karstikoopad.

Eestis hakati koopaid põhjalikumalt uurima 18. sajandi teisest poolest. Koopad mõõdistati ning uuriti sealset elustikku – nahkhiiri, liblikaid, samblaid jpm.

Raamatu lõpus räägitakse lühidalt koobaste kaitsest. Lisatud on kasutatud ja muu oluline kirjandus.

Iga koobast illustreerib foto, suuremate koobaste juures on olemas ka skeem.

„Eesti koopad“ on huvitav ja põnev raamat, mis võiks kuuluda iga loodusesõbra lugemislauale.

***
Ilmunud: Varrak, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe lisaks:

Anne Liivak
Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Rita Matat
Männi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga