Douglas Boyd “Kremli vandenõu: tuhat aastat agressiivset Venemaad”

kremli-vandenõu

Raamatu algul räägitakse pisut Venemaa varasemast ajaloost – viikingite kaubateed, Vana-Vene riik, Moskva vürstiriik, Venemaa tsaaririik ning muidugi ka Ivan Julm, Peeter Suur ja Katariina Suur – kõikidel väga suured ambitsioonid ja maailma vallutamise idee.

Põhjalikum käsitlus saab osaks aga Venemaa ajaloole alates Oktoobrirevolutsioonist 1917. aastal, mil Lenin haaras riigis võimu ja hakkas ajama agressiivset maailmarevolutsiooni poliitikat. Seda jätkas samas vaimus ja isegi veel jõhkramal viisil Lenini järglane – Jossif Vissarionovitš Džugašvili – paremini tuntud kui Jossif Stalin.

Stalini tegude ja II maailmasõja tagajärjed on teada ilmselt igale eestlasele. Hruštšov, Gorbatšov ja lõpuks Jeltsin, kellest saab Vene Föderatsiooni esimene president NSV Liidu lagunemise tagajärel. Satelliitriigid iseseisvuvad.

Jeltsini mantlipärijaks sai Vladimir Putin, kelle elu, ambitsioonid ja poliitilised eesmärgid võetakse käesolevas raamatus luubi alla. Ta oli kaks ametiaega Venemaa president ning 2008. aastal sai temast Venemaa peaminister. Kuid mida see tähendas, kui Medvedevist sai president? Kas midagi muutus?
Putini-Medvedevi kildkond nimetab riigiaparaati kontora´ks – firmaks. Nad käituvad nii, nagu kuuluksid kõik selle firma aktsiad neile. Nende käsutuses on Euroopa suurimad relvajõud, mis on varustatud pooltega maailmas leiduvatest tuumalõhkepeadest.
Raamatust leiame informatsiooni ka Eestile tehtud rünnakust 2007. aastal. Selle küberrünnaku tulemusena jooksid kokku arvutid ning ka mobiiltelefonide võrgud olid maas. Täielik seisak.
Putini jõupoliitikat on nimetatud uueks külmaks sõjaks. Autor Douglas Boyd väidab, et see on vana poliitika, ainult relvad on uued ja nendeks on energiakandjad. Vene energiaressurssidest sõltub nüüd juba pool Euroopat ja Moskva võib kraanid igal hetkel kinni keerata.

  1. aastal vahetavad Medvedev ja Putin kohti – Putinist saab president ja Medvedevist peaminister.

Mida võib tuua homne? Seda võib tuletada minevikust. Meestel, kes praegu Kremli firmat juhivad, on samasugused pürgimused nagu Ivan Julmal või Katariina Suurel.

Raamat sobib eelkõige ajaloo- ja poliitikahuvilistele inimestele. Raamat oli põnev, hästi kirjutatud ja seega oli teda hea lugeda. Viimastes peatükkides käsitleti ka Ukraina kriisi, praegugi veel aktuaalset teemat. Sügavalt mõtlemapanev kirjatükk, mille eesmärgiks on näidata, et Venemaa valitsejatel on juba aegade algusest kuklas tiksunud mõte maailma vallutamisest.

***
Ilmunud: Kunst, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Andra Õunapuu
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.