Juune Holvandus “Punasest merest Jordani jõeni”

Seda raamatut iseloomustavad järgmised märksõnad: Iisrael ja Palestiina – nende riikide ajalugu, usundid, kultuur, elulaad.

Tegemist on põneva reisiraamatuga, mis annab põhjaliku ülevaate nimetatud piirkonna kaugest minevikust ning kaasaja probleemidest.

Senisest enam suhtutakse siin kriitiliselt juudiriigi ja araablaste suhetesse, nähes ka vigu Iisraeli riigi poliitilistes sammudes.

Raamatu huvitavama osa moodustab nö ekskursioon minevikku. Tuuakse välja ajaloo käigus erinevate religioonide põimumine inimühiskonna kujunemise hälli aladel. Peamiselt vaadeldakse judaismi, islamit ja kristlust. Teatud aegadel on nad omavahel hästi läbi saanud, teatud aegadel mitte. Põhjuseid tuleks otsida sotsiaalsetest suhetest. Äärmine vaesus tekitab alati ja kõikjal vaenu.

Muljetavaldavad on raamatus looduskirjeldused, eriti meeldejäävalt on kirjeldatud kõike, mis seondub surnumerega – selle ajalugu ja olukord tänapäeval. Surnumeri on ju meie planeedi üks unikaalsematest nähtustest. Eduard Bornhöhe on öelnud:” See on kõige sügavam lõhe, mida maakoore sees tuntakse.” See on paik, mida pärast nägemist mäletatakse kaua ja võidakse jäädagi taga igatsema.

Raamatu lugemine on hea vahepala praeguses inforohkes, keerulises ning kurjas maailmas. See on vaade Lähis-Ida loodusesse ja pikaaegsesse ajaloosse ning inimkonna tarkusesse, kus läbi aegade on leitud lahendus ka kõige raskematele probleemidele.

Selle raamatu lugemine pakub igaühele tahet mõista elu ning vaadata kainelt tulevikku.

Muide, raamat jagab ka reisihuvilistele õpetusi, kuidas selles ühiskonnas erinevates olukordades toime tulla, et lõpuks õnnelikuna ning tervena koju tagasi jõuda.

***
Ilmunud: Johannes Esto Ühing, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eve Lausma
eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.