Hamid Mohsin “Vastutahtsi fundamentalist”

Vastutahtsi fundamentalist

Hamid Mohsini 2007. aastal ilmunud teine raamat, mis juba ilmudes oli märkimisväärne ning sai kohe menukiks. Praeguses sõdadest ja terrorist vaevatud maailmas, kus kõike võõrapärast kardetakse ja araabia välimusega inimesi sildistatakse ning süüdistatakse ainuüksi välimuse põhjal terrorismis, on raamat ehk veelgi aktuaalsem. Vastuolulise pealkirja ja mitmekihilise sisuga teost võib pidada nii põnevikuks, armastuslooks, allegooriast kantud ühiskonna-kriitiliseks jutuks või siis ka usulist radikaalsust põhjendavaks seletuskirjaks. Peategelase eksperimentaalne dramaatiline monoloog, mis on tegelikult adresseeritud ameeriklastele, kes kunagi ei vaevu kuulama otsest sõnumit, osutus väga populaarseks, seda on tõlgitud paljudesse keeltesse ning nomineeritud Bookeri auhinnale. The Guardiani sõnul määratleb see raamat 2000ndate aastate esimese kümnendi. Kas mitte ka järgmise?

… „Vabandage, härra, kas ma saaksin ehk kuidagi abiks olla?

Oo, ma näen, et kohutasin teid.

Ärge laske end minu habemest hirmutada, ma olen suur Ameerika sõber.“…

Need sõnad lausub salapärane võõras kõhklevale turistile, kutsudes toda tassile teele hämarduvas Lahore`is. Kas me ikka saame teada tegeliku põhjuse, mis sundis laitmatu inglise keele oskusega haritud ja läänt hästi tundvat härrat otsima üles just seda ameeriklast. Lugu on tõesti kasvava pingega, liigutav ja närvekõditav ootamatu lõpuga. Ehk on siin peidus ka kirjaniku enda või tema isa kogemust.

Lugedes jääb mind kummitama küsimus, miks ikkagi said kokku kaks juhuslikku inimest? Kas see oli ikka juhus? Mis võis olla nende kohtumise tegelik eesmärk? Ehk oli see hoopis taustajõudude kokkumäng? Lugege ja mõelge. Mõtelda on mõnus ja elu pakub piisavalt mõtteainet.

1971.a. sündinud autor veetis oma lapsepõlvest 6 aastat USA-s, kus ta isa oli professor Stanfordi Ülikoolis. Tagasi kodumaal, omandas ta hariduse Lahore´i Ameerika Koolis. Õpingud jätkusid USA Princeton´i Ülikoolis, mille lõpetas summa cum laude 1993.a., pärast mida pöördus tagasi kodumaale. Hiljem pöördus ta uuesti USA-sse õppima Harvardi Õigusinstituuti, mille lõpetas 1997.a. Mohsin töötab juhtimiskonsultandina New Yorgis ja Londonis, kuid igal aastal on ta end 3 kuuks vabaks võtnud, et sõita Pakistani kirjutama. Alates 2009. aastast elab koos perega taas küll alaliselt Pakistanis, kuid peatub ka New Yorgis, Londonis, Itaalias, Kreekas jm. Oma teoste kohta on ta öelnud, et need on nagu vestlused iseendaga.

***
Ilmunud: Äripäev, 2015
Tõlkinud Triin Olvet

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga