Alan Adojaan “Elu läbi taksopeegli”

elu läbi taksopeegli

Raamat “Elu läbi taksopeegli” koosneb tõsielulistest jutukestest, mille aluseks on autorile asjaosaliste (või väidetavate asjaosaliste) suu läbi räägitud juhtumused. Et valdkonnaga rohkem kursis olla, töötas autor ka ise lühikest aega taksojuhina.

Raamatust leiab nii lõbusaid, totakaid, nukraid kui ka seiklusrikkaid lugusid, mis väljenduslaadilt üsna eripalgelised on, sest peegeldavad neid jutustanud inimeste kõnepruuki. Esineb toredaid dialooge, situatsioone on kirjeldatud värvikalt ja mõnuga. Toon siinkohal ära väikese väljavõtte ühest pikemast kliendikirjeldusest:

“Jõuan maja ette, eemalt juba näen vanamutti, kes vehib kätega, nagu tahaks lendu tõusta. Vanaprouast on asi väga kaugel: see on ehe vanamutt mis vanamutt. Seljas on tal vanamuttide haute couture: pruunikasruuduline ultrapaksust riidest mantli moodi nässakas. See meenutab vähemalt kaks talve lahesopis, kõrkjates vedelenud surnud koera. Taskute ja suurte nööpidega koera.”

Kõige toredamad kohad selles raamatus ongi minu jaoks just naljakate situatsioonide kirjeldused. Lisaväärtuse annavad väljaandele Leo Lätti joonistused.

Jaa, nagu näha, on taksojuhi töö tänuväärne aines raamatute ja filmide jaoks.

Möödunud aasta sügisel jõudis tele-eetrisse komöödiasari Takso, kus juttu taksojuht Urmas Kuldnoka töö-elust.

Aastal 2014 ilmus tõsieluline raamat eestlasest taksojuhilt, kes Soomes ametit peab:
Toomas Tomahook. Taksojuhi päevik : tõeline Soome elu ja soomlased läbi eestlasest taksojuhi silmade. Selles ei ole ruumi sõnadega ilutsemisele, ka raamatu kaanel hakkab silma hoiatus „esteetidele ei soovita!“.

***
Ilmunud: Pilgrim, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Anneli Limberg
eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga