Bee Wilson “Kahvliga või kahvlita: köögileiutiste ajalugu”

kahvliga-või-kahvlita

Väärt ja põnev avastusretk köögitarvikute ajalukku. Ühtlasi on see toidu ja toitumise ajalugu; kultuuri ja tehnoloogia lugu.

Köögileiutised muutsid ja muudavad toiduvalmistamis- ja söömisviise. Neil on eelised, samuti ohud. Autor ütleb tabavalt, et köögitehnoloogia on endiselt elu ja surma küsimus. Toiduvalmistamise kaks peamist mehhanismi, lõikumine ja kuumutamine, on äärmiselt ohtlikud. Ent ilma noa ja tuleta köögis ei saa.

Raamatu 8. peatükis keskendutakse olulistele leiutistele ja tehnoloogiatele. Näiteks potid ja pannid, noad, lusikad, kahvlid jt söögiriistad. Põhjalikult kirjeldatakse tule ja jää mõju toidukultuurile ning mõõtmist ja peenestamist köögis. Raamatu läbivaks teemaks on muidugi söömine ja köök.

Tule taltsutamine, inimese füüsiline areng, uued tehnikad toiduvalmistamises ja revolutsioonid köögis, märkimisväärsed tagajärjed sotsiaalses plaanis – see kõik on seotud köögileiutistega.

Missugune pöördeline mõju oli 17. sajandil kahvlil noale kui söögivalmistaja vanimale tööriistale? Kuidas jäid noad ilma nende kunagisest maagilisusest ja lauanoad teravusest ehk võimust?

Miks on lusikad universaalsed? Kas revolutsioon lauakommetes avaldas otsest mõju hammastele?

Kuidas ja miks natsid ühepajatoidu ideoloogiavankri ette rakendasid ja miks kokaraamatud kiiruga ümber kirjutati?

Vaimutoitu sisaldav, terav, põletav ja huumoriga vürtsitatud lugemine. Head isu!

***
Ilmunud: Äripäev, 2013
Tõlkinud Tiina Randus

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Helen Kena
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga