Jerry Hopkins ja Danny Sugerman “Keegi ei pääse siit eluga: Jim Morrisoni elulugu”

keegi-ei-pääse-siit-eluga-jim-morrisoni-elulugu

James Douglas Morrison on publikule tuntud eelkõige kui Jim Morrison, ansambli The Doors laulja. Jim Morrisoni on peetud üheks kõige ikoonilisemaks, karismaatilisemaks ja teedrajavamaks lauljaks rockmuusika ajaloos. Ansambli The Doors kuulsamateks lauludeks võib pidada „Light My Fire”, „Break On Through” ja „L.A. Woman”.

Jim Morrisoni biograafiat kirjutasid Jerry Hopkins ja Danny Sugerman seitse aastat. Raamat kirjeldab põhjalikult Jim Morrisoni elu lapsepõlvest surmani. Mereväelasest isa tõttu pidi pere tihti kolima ja juba noorest east alates oli näha, kuidas Jim mässas autoriteedi vastu. Jim luges palju, eriti tugevalt mõjutasid teda Friedrich Nietzche teosed. Õppides ülikoolis filmindust, mis oli sel ajal väga värske distsipliin, hakkas Morrisioni paeluma luule. Ta luges William Blakei, Allen Ginsbergi ja Jack Kerouaci, samal ajal ise luuletusi kirjutades. Jim kaotas filminduse vastu ruttu huvi. Siiski ei tahtnud ta koolist välja langeda, sest kartis, et ta saadetakse Vietnami sõtta.

1965. aastal sai alguse bänd The Doors. Nende singel „Light My Fire” jõudis Billboardi edetabelis esimesele kohale ja paiskas nad rock ’n’ rolli pöörasesse maailma. Bänd suutis edu nautida lühikest aega, kuna Morrisoni isiklik elu hakkas üha kiiremini kontrolli alt väljuma. Jimi sõltuvus alkoholist ja narkootikumidest süvenes, see viis vägivaldsete ja roppude väljapurseteni konsertidel, tekitades probleeme politsei ja klubi omanikega.

Püüdes oma elu taas kontrolli alla saada, kolis Jim koos oma tüdruksõbra Pamela Coursoniga 1971. aasta kevadel Pariisi. Lauljat jäid vaevama depressioon ja narkootikumisõltuvus.

Ja lõpuks, pärast Ameerika ning ülejäänud läänemaailma vallutamist, pärast seda, kui teda aheldasid kohtud ja seadused riigis, mida ta armastas, pärast seda, kui ajakirjandus teda naeruvääristas, põgenes ta Pariisi, paljude kunagiste pagulaskunstnike kodulinna, et poeedina edasi areneda. Kuid tema keha oli liiga kurnatud, tema süda liiga nõrk, ta oli juba liiga palju näinud, teinud ja joonud. Ta oli elu enda reeglite järgi elanud, ta oli sellega teenitud hüvesid nautinud, ja nüüd oli aeg arve maksta. Tema hing oli väsinud. /lk 17

Jim Morrison suri 3. juulil Pariisis. Ametlikult nimetati surma põhjuseks südamepuudulikust, kuid pariislased on veendunud, et põhjuseks oli heroiin. Kuna lahangut ei teostatud, siis surma tegelik põhjus on siiani teadmata. Jimi surma järgselt levisid mitmed (vandenõu)teooriad ja on ka neid, kes usuvad, et Jim lavastas oma surma.

Aastatel 1969 ja 1970 surid 27-aastaselt Rolling Stonesi kitarrist Brian Jones, kitarrilegend Jimi Hendrix ja laulja Janis Joplin. Aasta hiljem suri Jim Morrison samuti 27-aastaselt, ühinedes „27 klubiga”. Sellesse klubisse kuuluvad ka suure kuulsuse saavutanud Nirvana laulja Kurt Cobain ja sooloartist Amy Winehouse.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2016
Tõlkinud Virgo Siil

Vaata raamatu leidumust e-kataloogist ESTER.

Maria Õunamägi
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga