Rosemary Sullivan “Stalini tütar: Svetlana Allilujeva erakordne ja tormiline elu”

stalini tütar

Svetlana Stalina, ema nimega Svetlana Allilujeva, sündis 1926. aastal Kremlis maailma ühe kurikuulsaima diktaatori tütrena. Kremli printsessina tuntud Svetlana kasvas üles Kremli kaitsvate müüride vahel, olles turvaliselt isoleeritud välisilmas toimuvatest sündmustest.

Mida vanemaks sai Svetlana, seda rohkem hakkasid Kremli müürid tema ümber murenema ning reaalsus Svetlanani jõudma.

Sullivan on teinud väga põhjaliku uurimuse, kasutades väga palju isiklikke materjale (pilte ja kirju), intervjuusid ning külastanud arhiive ja inimesi. Kogu raamat on kokku pandud väga põneva lugemisena, kajastades Svetlana elu erinevaid külgi nii emotsionaalselt kui ajalooliselt taustalt.

Raamat on kirjutatud neutraalse vaatleja rollist, lastes lugejal anda enda hinnangud Svetlana käitumisele ning otsides mõistmist inimesele, kes ei olnud valinud oma rolli diktaatori tütrena. Svetlana vastuoluline iseloom on viinud teda läbi elu erinevatele seiklustele, otsides stabiilsust ja turvalisust, leides intriige ja eelarvamusi.

Kuidas elada tavalist elu kui sinu kohal lasub võimuka Stalini suur must vari? Svetlana põgenes, põgenes Nõukogude Liidust otse oma isa vaenlaste käte vahele, jättes oma lapsed ja kogu senise elu päeva pealt maha, rebides lõhki oma juured ning elades edaspidi pidevas liikumises.

Jääda iseendaks ning mitte muutuda poliitiliseks mängukanniks või inimeste viha sihtmärgiks kui juba ainuüksi enda nime mainimine tekitab teistes inimestes õudu ja eelarvamusi oli karm reaalsus Svetlanale.

Svetlana eluloo raamat haarab endaga kaasa juba esimestest lehekülgedest kuni lõpuni välja. Svetlana inimlikkus on köitev. Kõiki tema tegusid ei saa õigeks pidada, kuid raske on ka hukka mõista. Kahtlemata üks huvitavamaid biograafiaid, mida ma lugenud olen ning julgen soovitada seda kõigile. See ei ole ainult Stalini tütre lugu, vaid see on ka lugu Svetlana Allilujeva võitlusest oma elu eest.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2015
Tõlkinud Matti Piirimaa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Dammann
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga