Claire North “Harry Augusti esimesed viisteist elu”

harry-augusti

Harry August on mees kes elab ja sureb. Ja sünnib aina uuesti samasse aega, samasse ellu, mäletades kõike eelnevat. See raamat on omamoodi testament, kirjutatud tema suurimale sõbrale ja vaenlasele.

Ta kirjeldab erinevaid elusid, eri süžeeliinid vahelduvad teistega. Aina uuesti ühte ajalooperioodi läbides on Harry kord tavaline mõisatööline, rändurist teoloog, füüsik, ajaloolane, spioon, ajakirjanik ja kriminaalse võrgustiku pea. Ta rändab läbi terve maa.

Oma kolmandas elus leiab Harry teised endasugused – kalatšakrad, uroborid – kes on koondunud Chronose klubisse, mis kulgeb kaugest minevikust inimkonna lõpuni. Neil on üks peamine reegel: ajalugu ei tohi muuta. Kuid ühel oma järjekordsel surivoodil saab Harry sõnumi kaugest tulevikust – keegi on seda reeglit rikkunud ja maaima lõpp läheneb. Läheneb kiiremini kui tohiks…

Harry arvab teadvat kes on selle põhjustaja: ta sõber Vincent, kes suhtub Chronose klubisse põlgusega. Vincent tahab ehitada kvantpeeglit, mis avaks mateeria ja aja saladused, kogu universumi olemuse. Teda kannustab inimlik uudishimu näha kõike kord Jumala pilgu läbi. Kuid selle ehitamiseks oleks vaja ajalugu drastiliselt muuta.

Harry proovib teda takistada, kuid temalgi on kiusatus saada vastuseid ammu vaevanud küsimustele. Miks on ta selline nagu on, mis on uroboride eksistentsi mõte? Vastasseis Harrys ja vastasseis kahe sõbra vahel viib andestamatute tegude ja kättemaksuni. Nad kulgevad läbi elude teineteist innustades ja samas hävitades. Kas teadmised õigustaks paljude huku? Kas „õige asja tegemine“ on alati õige?

Raamat räägib sõprusest, kättemaksust ja dilemmast. See tõstatab küsimusi, mis jäävad veel kauakski mõtteisse. Neist peamine: mida oleksin mina teinud Harry asemel?

***
Ilmunud: Varrak, 2015
Tõlkinud Allan Eichenbaum

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Merike Väljaots
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga