Philip K. Dick “Mees kõrges lossis”

mees-korges-lossis

Kas Te olete kunagi mõelnud, milline näeks välja maailm, kui Teise maailmasõja oleksid võitnud Saksamaa ja Jaapan? Mina enne selle raamatu lugemist igatahes ei mõelnud. Aga just sellest räägib Philip K. Dick’i raamat „Mees kõrges lossis“.

Tegevus toimub Ameerikas peale Teist maailmasõda, mille liitlased kaotasid. New Yorgis valitsevad sakslased, Californias jaapanlased. Elu selles maailmas ei ole lihtne. Sakslased on juudid peaaegu hävitanud, samamoodi aafriklased. Ülim rass on muidugi aarjalased. Tavalisi ameeriklasi kujutatakse robustsetena võrreldes jaapanlastega, neegritest on tehtud orjad ja slaavlased on Euroopast minema aetud. Saksamaad juhib Herr Bormann, Adolf on oletatavasti seniilsena kuskil vanadekodus.

Vahemeri on aatomienergia abil kuivendatud, et seal põldu harida. Televisioon ei ole eriti arenenud ja tundub, et ka muu tehnika mitte. Küll aga toimuvad kosmosereisid Kuule ja Marsile ning sakslased on leiutanud raketi, millega on Euroopast võimalik 45 minutiga Ameerikasse jõuda.

Raamatus on terve hulk eripalgelisi tegelasi. Neil ei ole esmapilgul suurt midagi ühist. Robert Childan – kunstikaupmees; Frank Frink – lahti lastud töömees, juut; Nobusuke Tagomi – Ameerika Vaikse Ookeani Osariikide kaubandusesinduse juhtkonna ülem; Juliana Frink – Franki naine, kes lahkus kodust ja läks elama puhvertsooni; Baynes – teeskleb Rootsi ärimeest, aga tegelikult on agent, Joe Cinnadella – veel üks Saksa agent; Hugo Reiss – Reich’i konsul San Fransiscos; Hawthorne Abendsen – kirjanik.

Teoses „Mees kõrges lossis“ on olulisel kohal ka raamat „Rohutirtsude nuhtlus“ ning oraakel „Yijing“ ehk „Muutuste raamat“. Esimese kirjutas Abendsen ja see kirjeldab, milline oleks maailm välja näinud, kui Saksamaa ja Jaapan oleksid sõja kaotanud. Oraakel on niiöelda ennustuste raamat, mida mitmed tegelased kasutavad, et oluliste sammude jaoks abi küsida.

Tegemist on väga omapärase ja kaasakiskuva ning minu arvates ka iroonilise raamatuga. Raamat edeneb kiiresti ja lugedes igav ei hakka. Soovitan lugeda!

Philip K. Dick (1928-1982) oli Ameerika ulmekirjanik, kelle loomingus võib sageli kohata monopolistlikke korporatsioone, autoritaarseid režiime ning skisofreenia- ja paranoiamotiive. Tema teoste järgi on tehtud arvukalt filme, millest kuulsaim on ilmselt „Blade Runner“ (1982). Eesti keeles on temalt ilmunud veel „Blade Runner. Kas androidid unistavad elektrilammastest?“, „Poodud võõras“, „Ubik“ ja „Vilistaja metsas“.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2016
Tõlkinud Karin Suursalu

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

2 thoughts on “Philip K. Dick “Mees kõrges lossis”

  1. Pingback-viide: Philip K. Dick | Stalkerid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga