Clélie Avit “Ma olen siin”

politseiniku-tutar

Clélie Avit 2015. aastal ilmunud esikromaan on võitnud mitmeid kirjandusauhindu ning tõlgitud paljudesse keeltesse. Antud teos on inspireeritud Marcel Pagnoli mõtteterast: „Kõik arvavad, et see on võimatu. Siis tuli loll, kes seda ei teadnud, ja tema sai sellega hakkama.“

Raamatu ülesehituselt on see kahe inimese nägemus asjadest, mõtetest ja tunnetest mõne nädala jooksul üpris ekstreemsetes oludes. Viis kuud koomas olnud, kuid nüüd oma kehas kui kookonis vangis olev Elsa tajub ja teadvustab oma ümbrust, kuid on võimetu sellest märku andma, loendab vaid viimast kuut nädalat palati koristaja kärul oleva raadio kõlli järgi. Igal ööl näeb ta und sellest, mis ta haiglasse tõi. Nii tema vanemad kui ka arstid on kaotanud lootuse, et ta ärkaks. Vaid peigmehi vahetav õde käib teda vaatamas ja toob välisilmast uudiseid. Elsa suurim soov on koomast ärgata, tajuda tõeliselt oma vajadusi ning hirme ja näha lõpuks seda tundmatut palatisse eksinud võõrast külastajat, kes toob tema üksluisesse maailma emotsioone ja vaheldust.

Teisalt satub koomas viibiva Elsa palatisse tolle sünnipäeval Thibault, kes vihkab oma kõrvalpalatis viibivat  õnnetuses vigastada saanud venda, kuna too on  põhjustanud traagiliste tagajärgedega  avarii ning ei näi seda sugugi kahetsevat. Mees ei soovi vennaga kohtuda, toob vaid ema haiglasse ning viimast oodates otsib vaikset nurgakest, kus puhata ning aega parajaks teha. Ema sõnade järgi ei ole aga kellelgi õigust kohut mõista ja oma südame-tunnistusega peab igaüks ise toime tulema. See, et keegi on peres teinud midagi halba, ei muuda perekonda olematuks ja ema kohus on laste jaoks alati nii heas kui halvas olemas olla.

Raamat andestuse otsimisest, hirmudest ja võitudest, armastusest. Kellel ja kas ning millal on õigust otsustada elu ja surma üle ükskõik kui lootusena näivas olukorras. Mõtlemapanev lugemisvara.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2016
Tõlkinud Kaja Riesen

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga