Guido Ilves “Tung tappa”

1_23_6010157

Guido Ilvese kirjutatud „Tung tappa“ ei ole tavapärane „loen paar peatükki enne magamaminekut“ raamat. Vastupidi, pigem ei soovitaks seda raamatut nõrganärvilistematel üldse enne magamaminekut lugeda.

Autor viib lugeja võikale ekskursioonile läbi ajaloo, kõndides mööda kuulsamate seksuaalmõrvarite jäetud vereradu. Saatesõnas on välja toodud mõned mõrvaliigid, alustades puhtast inimlikust (armu)kadedusest, lõpetades poliitmõrvade ja jõudes lõpuks seksuaalmõrvariteni. Inimesed on aegade algusest saadik olnud julmad ning maailma esimene kuritegu oli tõenäoliselt tapmine. Tapmised on mänginud suurt rolli nii piiblis, poliitikas (valitsejad, kuningakojad, muud võimumehed) kui ka näiteks inimeste lõbustamises (gladiaatorite võitlused).

Samuti on alati olnud mõrvu või mõrvaseeriaid, mis näiliselt on korda saadetud ilma ühegi põhjuseta. Vanasti selgitati sellist käitumist stiilis „saatan inimkehas“ või „kurjast vaimust vaevatud“. Sarimõrvarite tänapäevane mõiste hakkas rohkem tähelepanu köitma peale kurikuulsa Londonis tegutsenud Rappija Jacki mõrvatöid. Paljud hakkasid peale seda endalt küsima selgitusi, miks inimene muutub selliseks.

Tänapäeval on erinevad uurimisvaldkonnad kõvasti edasi arenenud ning ainuüksi ohvri füüsilistest näitajatest võib esmase kurjategija profiili luua. Käesolev raamat toob hästi välja, kuidas ei leidu sarimõrvarit, kellel oleks olnud hea ja turvaline lapsepõlv ning armastav pere. Suur osa sarimõrvarite tegudest tuleneb otseselt lapsepõlves või noorukieas kogetud vägivalla või inimliku hoolivuse puudumise tõttu. Sealhulgas mängib rolli ka geneetiline soodumus.

Raamat on sobilik lugemine neile, kes soovivad analüüsida inimkäitumise pahupoolt ning luua seoseid põhjuse ja tagajärje vahel. Teose miinuseks võib lugeda, et kahjuks puuduvad viited teaduslikele tõenditele või uurimistöödele, kahtlemata annaksid need raamatule lisaväärtust. Raamatu lisas on välja toodud seksuoloogiaalaseid mõisteid.

Raamat ei ole sobilik igale lugejale.

***
Ilmunud: Asporal, 2000

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe ka järge:
Tung tappa 2 (2007)

Sille Dammann
Eestikeelse kirjanduse osakond
infoteeninduse pearaamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga